Пт, 2024-04-26, 21:38


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2011 » Травень » 5 » Огляд преси, 5 травня: Смертельна дієта Луценка: екс-міністра насильно годують сумішами
15:56
Огляд преси, 5 травня: Смертельна дієта Луценка: екс-міністра насильно годують сумішами
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

У камері СІЗО, де утримується екс-голова МВС Юрій Луценко, побували омбудсмен Ніна Карпачова, представники Генеральної та столичної прокуратур, Держпенітенціарної служби (ДПС), які ознайомилися з умовами його утримання та станом здоров'я.

У зв'язку з оголошеною 28 квітня 2011 року відмовою Луценка від вживання їжі омбудсмен Карпачова особисто протягом години спілкувалася з ним віч-на-віч у камері, де він постійно знаходиться з часу доставки до СІЗО, пишуть "Комментарии" в матеріалі "Луценко замість скарг розповідав Карпачовій анекдоти".

"При цьому ув'язнений скарги на умови, режим утримання та медико-санітарне обслуговування не висловлював, але просив Ніну Карпачову поставити питання перед Генеральним прокурором України Віктором Пшонкою про заміну йому запобіжного заходу, адже він не має наміру ухилятися від слідства та створювати йому якісь перешкоди", - повідомляє прес-служба Карпачової.

Луценко звернувся до омбудсмена за підтримкою його клопотання на огляд лікарем-ревматологом, оскільки останнім часом дає про себе знати загострення давніх хвороб. Керівництво слідчого ізолятора запевнило Карпачову, що невідкладно поставить це питання перед слідчим Генеральної прокуратури.

"Офіційно Луценко голодування не оголошував, хоча обмежив їжу, - цитує газета "Сегодня" у матеріалі "Луценко харчується сумішами. Сам чи ні?" слова помічника голови ДПС Ігоря Андрушко. - З 1 травня в його аналізах було виявлено ацетон, що свідчить про несприятливі процеси, викликані змінами в раціоні харчування. Для підтримки нормального функціонування організму запропонували добровільно приймати живильну суміш, що Луценко й робить. Йому ставлять крапельницю з глюкозою. Аналізи потроху нормалізуються".

"Хіба може людина добровільно їсти суміші?! - обурений адвокат Ігор Фомін. - Його годують примусово. А ми на знак протесту, що його не випускають із СІЗО, відмовилися знайомитися із матеріалами справи". Дружина Луценка теж запевняє, що чоловік не їсть, тільки п'є воду, чай, каву, схуд на 14 кг, тиск скаче, а в крові дуже високий вміст ацетону, що буває на восьмий день голодування. А його брат підтвердив інформацію ГПУ, що двох сусідів по камері, які раніше перебували з Юрієм, від нього відселили.

Як говорять в медсанчастині СІЗО, живільну суміш готують з легких для засвоєння інгредієнтів: "Зазвичай це мікс із курячих яєць, каші-розмазні, іноді меду. Раніше "відмовників" годували через лійку, розтискаючи зуби та заштовхуючи суміш силою. Але за європейськими стандартами такий грубий метод вважається тортурами, і його вже не застосовують".

Стійкості екс-міністра можна тільки позаздрити: сидіти цілий тиждень на "рідкому пайку" та ще із діабетом і ревматоїдним артритом (про наявність цих хвороб у Луценка заявляла його дружина Ірина) зможе не кожен. На думку медиків, через продовження голодування, екс-міністр мав серйозні шанси заробити дистрофію м'язових тканин. Крім того, він ризикував забезпечити себе серцевими хворобами, пише "Комсомольская правда в Украине" у статті Олега Портнова "Смертельна дієта Луценка".

"Людина, яка вживає тільки чай і каву з цукром, ризикує вже за два тижні зіткнутися з першими неприємностями від такого режиму харчування", - розповіла "КП" дієтолог Київського міського центру здоров'я Наталя Самойленко. Далі починаються процеси деградації м'язових тканин.

Після закінчення цих двох тижнів, вважає фахівець, можуть спостерігатися психічні розлади, зниження мозкової діяльності. Не виключені й невеликі провали в пам'яті.

Законодавство України передбачає примусове годування. Детальний опис такого, правда кажучи, варварського способу містить "Інструкція про умови утримання та порядок примусового годування в установах кримінально-виконавчої системи осіб, які відмовляються від вживання їжі".

Процедура, треба сказати, не дуже приємна: в рот людині вставляється роторозширювач, до якого приєднано спеціальний зонд. А якщо кухар постарається і приготує суміш, яка може пройти через тонкий зонд, тоді їжу людині вводитимуть через ніс!

"Голодування в СІЗО - це тортури, оскільки у нас ще діють правила 1937 року. За ними особу, яка голодує відправляють в карцер, де силою засовують до шлунку гумовий шланг, через який заливають тюремну баланду, - поділився враженнями з "КП" колишній міністр юстиції Євген Корнійчук. - Зі мною майже таке було. На 12-й день голодування мене викликав до себе начальник СІЗО і провів роз'яснювальну бесіду: або я починаю їсти сам, або мене нагодують силою, тобто через шланг у карцері. Я вибрав перший варіант".

Примітно, що згадана вище "Інструкція" допускає каліцтво, які людина може отримати під час примусового годування. Наприклад, у вигляді пошкоджених щелеп або зубів. Не виключають автори документа, що зонд може потрапити не до стравоходу, а в трахею!

"Зараз існує купа інших способів примусового годування, наприклад, через ті ж ін'єкції. Проте в "Інструкції" про це не йдеться ані слова. Зрозуміло, що такі процеси, як годування через ніс викликають дуже неприємні та хворобливі відчуття!", - розповіла "КП" експерт Харківської правозахисної групи Айзуль Муканова. Вона переконана, що методи годування, описані в "Інструкції", безболісними назвати не можна.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 839 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ