Пт, 2024-03-29, 09:43


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 9 » Огляд преси, 9 листопада: Повноваження парламенту - продовжити не можна скоротити
14:26
Огляд преси, 9 листопада: Повноваження парламенту - продовжити не можна скоротити
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Сьогодні Конституційний суд почне розгляд законопроекту, згідно з яким вибори Верховної Ради мають відбутися восени 2012 року. Нагадаємо, згідно з чинною Конституцією (від 1996 року), вибори парламенту проводяться останньої неділі березня 4-го року повноважень Ради. Тобто стосовно нинішньої Ради, обраної в 2007 році, виходить, що в березні 2011-го. Саме на цій даті наполягає опозиція, пише газета "Сегодня" у статті Дмитра Гомона "КС зайнявся виборами Ради".

Більшість нардепів схильна до іншого трактування. Оскільки нинішня Рада обиралася за старої Конституції (у ній термін повноважень ВР - 5 років), а закон зворотної сили не має, то вибори мають пройти в 2012 році. Такий законопроект і був направлений на розгляд КС. Якщо той його затвердить, парламент повинен буде внести зміни до Конституції (300 голосами). Поки що все йде до того, що вибори будуть-таки у 2012-му. Хоча в Партії регіонів є і думка, що вибори слід проводити скоріше (мовляв, місцеві вибори показали високий рівень підтримки ПР), але вона не домінує. Саме з 2011 року почнеться найболючіший етап реформ, і на Банковій сподіваються, що вони дадуть відчутні для народу результати якраз у 2012-му. "Вердикт КС оповістить протягом тижня, - повідомило джерело в суддівських колах. - Найімовірніше, він ухвалить рішення про те, що вибори мають пройти у 2012-му".

Суддям Конституційного суду знову належить продемонструвати, яким надійним складником чинної влади вони примудрилися стати. Зокрема, єдиний орган конституційної юрисдикції фактично неминуче освятить право провладних сил що завгодно витворяти із законами і не нести за це жодної відповідальності, зазначає "Экономические известия" в матеріалі Андрія Уманця "Судді промовчать про важливе".

Сьогодні відбудеться пленарне засідання КС, в рамках якого судді проаналізують намір Верховної Ради внести низку змін до Основного закону (законопроект №7265, автори - комуніст Адам Мартинюк, "регіонал" Олександр Єфремов і "литвинівець" Ігор Шаров). Дані зміни стосуються корекції термінів повноважень і дати проведення чергових президентських, парламентських і місцевих виборів. Завдання КС і геть зводиться до одного питання: чи не призведуть конституційні зміни до скасування або до обмеження прав та свобод людини і громадянина.

А тут судді неминуче зіткнуться з серйозними складнощами - якщо вони, звісно, мають намір всебічно і глибоко вивчати даний законопроект. Адже неможливо не помітити, що документ став одним з численних наслідків розбалансованого, суперечливого і, можливо, де-факто неіснуючого законодавчого поля країни. Як наслідок, суддям КС в обов'язковому порядку доведеться аналізувати причини виникнення такої катастрофічної ситуації у питаннях, пов'язаних зі встановленням засадничих правил гри в українському суспільстві.

А причина такого стану справ проста - повна відсутність відповідальності за дії на ниві законодавчої діяльності. Адже не існує жодного закону, який бодай теоретично дозволяв притягати до відповідальності народних депутатів за підтримку свідомо недоброякісних і зловмисних законів.

Але при цьому є всі підстави припускати, що судді КС не забиватимуть собі голову такими проблемами. По-перше, вони вже, здається, самі зробили чималий внесок до дисбалансу правового поля країни в найглобальніших масштабах - це ж вони визнали неконституційними зміни в Конституцію від 2004 р. По-друге, сама ідея Конституційного суду вельми своєрідно реалізувалася в Україні. Адже практика останніх років склалася так, що в цей орган суддів не тільки вводять зі свідомо політичними цілями, а й виводять з нього з не менш явним політичним підґрунтям. Як наслідок, КС природним чином перетворився на надійний складник сильної політичної влади в державі.

КС розглядає дві дати - наступна весна і осінь 2012 року. Партія регіонів хоче провести вибори скоріше, а ось дрібні партії прагнуть продовжити свою каденцію, пише газета "Известия в Украине" в статті Ольги Будник "Стомлені вибором".

Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера вважає, що якщо до 22 листопада суд не винесе відповідного рішення, то виборчий процес зупинити вже буде неможливо. У такому разі навесні українців знову чекають вибори.

Експерти конституційного права згодні з тим, що закон не має зворотної сили. "Якщо відштовхуватися від тих повноважень, які прописані в Конституції 1996 року, то потрібно провести перевибори не тільки парламенту, а й президента. Але це варіант для ідеалістів. Тому вибори в 2012 році до парламенту - найобґрунтованіше рішення", - вважає експерт Лабораторії законодавчих ініціатив Денис Ковриженко.

"З погляду влади, вибори слід проводити максимально швидко, але краще провести вибори в 2012 році. Оскільки до весни просто не встигнуть підготуватися", - вважає політолог Констянтин Матвієнко. Директор Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна Володимир Фесенко, навпаки, вважає, що Партія регіонів зацікавлена в їхньому відтермінуванні: "Результати місцевих виборів до парламенту хоча і переможні для Партії регіонів, але не є аж такими переконливими, що могли б гарантувати абсолютну перемогу на парламентських виборах у 2011 році. За логікою політичної доцільності, парламентські вибори призначать на 2012 рік".

У юридичному плані проведення виборів восени 2012 року - цілком правомірний крок, упевнений екс-голова Конституційного суду України Іван Тимченко. "Конституційний суд тільки визнає неконституційним положення того або іншого закону, але він не скасовує його", - розповів Тимченко. На його думку, Конституційний суд має право доповнити Конституцію 1996 року таким чином, що парламент не тільки цього разу, а й у майбутньому обиратиметься на п'ять років.

На думку політолога Михайла Погребінського, для проведення виборів у Верховну Раду в 2011 році взагалі немає підстав: "Ніякої ні правової, ні політичної логіки в тому, щоб вибори провести в 2011 році, не існує".

Спікер парламенту Володимир Литвин радить насамперед звернути увагу не на дату проведення виборів, а на вигляд виборчої системи. На місцевих виборах випробували мажоритарно-пропорційну систему. Партія регіонів внесе до Верховної Ради законопроект, що пропонує проводити парламентські вибори за такою ж змішаною виборчою системою. Опозиціонер-"нашоукраїнець" Арсеній Яценюк, чия партія "Фронт змін" на місцевих виборах посіла третє місце, готовий підтримати в цьому питанні Партію регіонів. А ось спікер Литвин наполягає на мажоритарній системі виборів.

Політолог Костянтин Матвієнко впевнений, що повсюдно ввести мажоритарну систему Україні не дозволить Захід. "Проведення виборів за мажоритарною системою - мрія. Але думаю, цього не трапиться. Американські і європейські друзі скажуть, що "мажоритарка - це недобре" і грошей не дамо, тому, швидше за все, буде змішана мажоритарно-пропорційна система", - розповів він.

"Газета по-киевски" пише в матеріалі Тетяни Негоди "Хочете до Європи? Давайте демократію!", що влада, судячи із заяв окремих її представників, залишилася задоволена і результатами місцевих виборів, і самим процесом. Торжество перемоги "регіоналам" може зіпсувати хіба що слово світової спільноти, яке дуже пильнує за українською демократією. А як заявив помічник держсекретаря США у справах Європи і Євразії Філіпп Гордон, на минулих виборах цієї самої демократії американцям здалося замало.

Із резолюцією про порушення демократичних свобод в Україні європарламентарі не поспішають вже другий тиждень. На попередньому засіданні вони похвалили команду Азарова за ініціацію низки економічних реформ, але представники Європейської народної партії (що тісно співпрацює з "Батьківщиною" Юлії Тимошенко) наполягли на критиці українського уряду за залякування з боку СБУ і проблеми зі свободою слова.

Зусиллями українських дипломатів і соціал-демократів ЄП, що співпрацюють з Партією регіонів, затвердження документу відклали до завершення місцевих виборів в Україні. А днями віце-голова делегації ЄП у співпраці з Україною, естонка Сійрі Овійр, спрогнозувала 95%-ву вірогідність того, що резолюцією займуться тільки після саміту Україна-ЄС, наміченого на 22 листопада.

- До виборів резолюцію не приймали, щоб не вплинути на їхній результат. Тепер європейці чекають оцінок проведення виборів від центральної влади, - пояснює директор інформаційно-політичного центру "Перспектива" Павло Рудяков. - Зараз йде внутрішня дискусія різних євроінститутів про те, яку позицію, компромісну чи жорстку, щодо до нас зайняти.

На м'якший тон можна розраховувати, якщо Віктор Янукович на європейський зразок визнає помилки і хиби, запропонує переголосувати в окремих округах і тому подібне. Якщо ж президент публічно назве ці вибори, за прикладом Миколи Азарова, чесними і правильними, то резолюція буде, на думку експерта, вкрай жорсткою, а це вже серйозний виклик для нашої держави.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 886 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ