Чт, 2024-04-25, 23:47


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2011 » Травень » 30 » ООН попереджає: ось-ось стрімко подорожчають харчі
16:14
ООН попереджає: ось-ось стрімко подорожчають харчі
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Посушлива погода, яка спостерігалася на європейському континенті цієї весни, може мати руйнівні наслідки для врожаю. ООН попереджає про різкий стрибок цін на продукти вже найближчими тижнями. Значно менші, ніж зазвичай для цієї пори року, опади спостерігалися цієї весни у багатьох регіонах Європи. Зокрема, у Баварії та Англії, але не набагато сприятливішою для врожаю погода була й у інших регіонах Європи, передає "Німецька хвиля".

Агентство ООН з продовольства (FAO), яке базується у Римі, повідомило, що анулює свої "оптимістичні" прогнози щодо зростання цін на харчі у світі у межах 4-5 відсотків за підсумками року. Ціни на харчові продукти вже досягли свого історичного піку на початку цього року, що призвело до побоювань повторення "харчової кризи" 2008-го.

Експерти припускають, що подібну ситуацію можна буде спостерігати вже найближчими тижнями. Так, середня ціна на крупи у світі у квітні підскочила на 71 відсоток - це втричі більше, ніж десять років тому. Якщо невдовзі на зміну сонячній погоді у Європі не прийдуть опади, старший економіст з круп Агентства ООН з продовольства Абдолреза Аббасян попереджає про серйозні наслідки.

"Для Європи червень починається дуже несприятливо. Без дощів вже не можна обійтися. Якщо ця ситуація збережеться - ціни зростуть дуже агресивно", - цитує слова експерта британська The Guardian.

За словами Аббасяна, найбільш загрозливим може бути "продуктова інфляція" у країнах, що розвиваються, де існує ризик виникнення масових протестів обурених громадян.

Згідно ж з останнім звітом ООН у квітні спостерігалася і значна активність спекулянтів на ринку, тож при зростанні цін на продовольство необхідно зважати і на цей фактор. Крім посухи у Європі, економісти з рейтингових агенцій додають до ризиків наслідки повені у США та мораторій на експорт зернових у Росії, який Кремль запровадив після руйнівних пожеж торішнього літа.

За словами експерта-дослідника Дункана Гріна з організації Oxfam, хоча для Європи стрибок цін буде нелегким випробуванням, для країн, що розвиваються, це може мати якнайгірші наслідки. "Харчові протести - дуже реалістичний сценарій. Якщо ви насилу намагаєтеся прогодувати своїх дітей, а ціна на хліб раптом зростає удвічі, це може бути тієї іскрою, від якої усе запалає", - розмірковує Грін.

За висновками оглядачів, дуже помітну роль у формуванні продовольчих цін влітку матиме позиція Росії, яка не поспішає скасовувати мораторій на експорт зернових. І це незважаючи на те, що ця галузь досить швидко оговталася після значних втрат торік.

Слід зазначити, що ціни на продовольство в світі слабко зросли в квітні услід за підвищенням вартості зерна після березневого зниження, якому передувало безперервне зростання цін впродовж восьми місяців поспіль, повідомила Продовольча і сільськогосподарська організація Об'єднаних Націй (FAO).

Зростання вартості продовольчих товарів посилює інфляційний тиск у багатьох країнах світу, що змушує центральні банки держав, де економіка упевнено відновлюється, підвищувати процентні ставки.

Індекс FAO, що враховує ціни на 55 продовольчих товарів, піднявся в квітні до 232,1 пункту з 231 пункту в березні. У лютому показник досяг рекордного рівня - 237,2 пункту, але потім знизився в березні на 2,6%.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1032 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ