Пт, 2024-04-19, 14:39


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 19 » Податковий кодекс істотно розширює повноваження податківців
17:04
Податковий кодекс істотно розширює повноваження податківців
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Парламент остаточно ухвалив Податковий кодекс. Якщо президент не заветує цього документа, фіскальні органи отримають значно розширені повноваження. Серед найрезонансніших і суперечливих слід відзначити повноваження вилучати практично будь-які документи і заарештовувати майно підприємств на чотири доби. Кодекс запроваджує поняття "Фактичні перевірки", тим самим закріплюючи право податкових органів перевіряти будь-кого і будь-коли на їхній розсуд. Причиною перевірки може стати навіть звернення покупця або клієнта підприємства, пише "Дело".

"Тут можуть матися на увазі трудові відносини між працедавцем і найманим робітником - фактично це слідчі функції", - констатує народний депутат Ксенія Ляпіна.

"Нам обіцяли, що буде навпаки, і перевірки проводитимуться не більше одного разу на рік, і бізнес буде захищений від таких набігів", - скаржиться Микола Компанець, глава представництва WJ Grain в Україні.

Ризик зупинки підприємства особливо лякає бізнесменів, компанії яких жорстко прив'язані до технологічного циклу. Залежні від безперебійної роботи підприємства харчової, хімічної та інших галузей.

"Гаразд, якщо тормознуть на чотири дні якусь лавку на ринку. Але як бути з елеватором, який щодня відпускає борошно? Зупиниться він, і в регіоні припиняється випічка хліба, кондитерське виробництво. Якщо є порушення - випишіть штраф, але зупиняючи завод, ви блокуєте роботу в цілому регіоні", - кажеь Компанець. Маючи на озброєнні такий захід, податкова ставить у залежність від себе будь-яке підприємство в країні.

При цьому бізнесмени впевнені, що багато нових повноважень фіскальних органів ще просто "не засвітилися" і стануть для підприємців сюрпризом. "Там величезна кількість томів, поправок до них, просто фізично неможливо прочитати і вивчити все це, - нарікає Компанець. - Тому те, що вони ухвалили, ми побачимо тільки по факту, коли податкова прийде на підприємства і виявиться, що вона має право на все".

З ухваленням кодексу податкова отримає право доступу не лише до всіх документів. Так, будь-який інспектор зможе потрапити в будь-яке приміщення на будь-якому підприємстві. Більш того, в первинному варіанті документа була норма про те, що податківці отримують право відвідувати підприємців за місцем проживання. Але до другого читання кодексу вона "не дожила".

Найбільше шокувало бізнес надане податковій право на адміністративний арешт активів підприємства без рішення суду. "Це взагалі окрема тема. До таких активів належить не тільки нерухомість, а й товари на складі виробника, - каже депутат Ляпіна. - Тобто будь-яке підприємство податкова без рішення суду може зупинити на чотири дні, через це бізнес влазить у борги і в результаті це призводить до розорення".

Враховуючи резонансність цього нововведення, податкова поспішила поширити "роз'яснення", в якому звернула увагу бізнес-товариства, що даний захід застосовується у виняткових випадках, а рішення про арешт майна може бути оскаржене в адміністративному або судовому порядку. Також платник податків має право на відшкодування збитків і немайнової шкоди через неправомірний арешт з держбюджету. Рішення про таке відшкодування ухвалюється судом.

Підприємці упевнені, що і до ухвалення кодексу податкова була наділена невиправдано широкими повноваженнями. "Це вже зараз катастрофа, сказати, що вони лютують - нічого не сказати", - укладає співвласник "Холдингу ТиС" Володимир Слабовський. Він вважає, що в результаті фіскальної реформи на ринку залишаться тільки близькі до влади компанії.

"Вирішать, хто залишиться на ринку. А недоторканні підприємства, у свою чергу, зможуть нацькувати податкову на конкурентів і витіснити останніх. Податкова стає отаким драконом триголовим, інструментом на будь-який випадок", - констатує він.

У той же час голова правління ММК ім. Ілліча Володимир Бойко не бачить проблем у посиленні повноважень податкової. "Нас неможливо зупинити - у нас же безперервне виробництво, тому нас це не торкнеться", - упевнений бізнесмен. Він запевняє, що підприємство і зараз дає доступ до всієї документації.

Нові повноваження фіскальних органів:

- впроваджується новий вид перевірок, зокрема фактична. Встановлено перелік випадків, коли фактичні перевірки можуть проводитися. Проте ці підстави такі, що для проведення перевірок контролюючі органи завжди зможуть знайти привід;

- доступ до всіх документів бухгалтерського і податкового обліку, фінансової і статистичної звітності;

- право вимагати виготовлення і надання копій первинних документів, що свідчать про порушення законодавства. Можуть вилучати оригінали первинних фінансово-господарських і бухгалтерських документів на підставі судових рішень;

- доступ до територій, приміщень і іншого майна, що використовується для господарської діяльності. Доступ до об'єктів оподаткування і об'єктів, що використовуються для отримання доходів (прибутку), а також об'єктів, які можуть бути джерелом погашення боргу;

- право заарештовувати активи підприємства на 96 годин (4 доби) без рішення суду - на цей час практично повністю блокується діяльність підприємства;

- використання непрямих методів нарахування податків, виходячи з передбачуваних доходів громадян.

Як повідомлялося, 16 листопада депутати проголосували за адміністративний арешт майна платників податків для виконання ними своїх обов'язків. За відповідну статтю під номером 94 в другому розділі Податкового кодексу проголосувало 250 депутатів в рамках ухвалення документа в другому читанні.

18 листопада Верховна Рада України ухвалила Податковий кодекс України. За таке рішення проголосували 269 народних депутатів із 348, що зареєструвалися в залі. Цим же рішенням парламент ухвалив окремий закон, який вніс зміни до низки інших чинних законів у зв'язку з ухваленням Податкового кодексу.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1100 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ