Чт, 2024-04-25, 02:57


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Грудень » 15 » Польща і Україна разом втихомирять РФ, незважаючи на історичні розбіжності
15:43
Польща і Україна разом втихомирять РФ, незважаючи на історичні розбіжності
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Польща і Україна разом втихомирять РФ, незважаючи на історичні розбіжності

Сьогодні, 15 грудня, у Києві відбулася зустріч президента України Петра Порошенка та Польщі Анджея Дуди. Польський лідер вперше відвідав Україну після свого обрання в травні цього року. Дуда пообіцяв продовжити тиск на Росію і заявив, що історичні питання не повинні вносити розлад у відносини поляків і українців.

"Політика санкцій у зв'язку з Мінськими домовленостями і ситуацією на сході України має бути продовжена і світ не повинен відмовлятися від цієї політики", - наголосив президент Польщі.

"Ми не втручаємося і не хочемо втручатися в "Нормандський формат", - заявив Дуда.

Дуда підкреслив, що при цьому Польща "не вестиме себе пасивно в процесі врегулювання ситуації в Україні, і має намір стежити за процесом реалізації Мінських домовленостей"

"Ми не будемо втручатися жодним чином у формат реалізації Мінських домовленостей, але ми є прихильниками того, щоб Мінські домовленості були повністю реалізованими", - сказав президент Польщі.

За його словам, польська сторона на кожному міжнародному форумі і на міжнародних зустрічах наполягає на тому, щоб міжнародне співтовариство уважно стежило за ситуацією в Україні і за реалізацією Мінських домовленостей.

"Я глибоко вірю в те, що це дозволить перейти до мирного процесу в Україні, коли Мінські домовленості будуть реалізовані", - сказав Дуда.

"Я переконаний, і не тільки я, але і більшість польських політиків, незалежно від політичних фарб - це очевидна справа з точки зору стратегічної безпеки Польщі і в цілому безпеки нашої частини світу та Європи. Ми підтримуємо українські прагнення в питанні євроінтеграції, безвізового руху і ми б дуже хотіли, щоб кордон між Польщею та Україною ... добре функціонував як кордон Євросоюзу, був безпечним", - сказав польський президент.

Зазначимо, країнами "нормандської четвірки" є Україна, Німеччина, Франція і Росія. У серпні Дуда пропонував Порошенку, щоб до переговорів приєдналася і Польща.

Україна і Польща матимуть відвертий історичний діалог

Відзначимо, країнами "нормандської четвірки" є Україна, Німеччина, Франція і Росія. У серпні Дуда пропонував Порошенку, щоб до переговорів приєдналася і Польща.

Порошенко у свою чергу зазначив, що Україна готова до відвертого діалогу.

"Та несправедливість, яка відбувалася в ХХ віці, не повинна кидати тінь на наші відносини, але про це треба говорити. Відносини повинні спиратися на правду", - заявив Дуда.

Під час зустрічі з президентом Польщі ми не оминули увагою нашого історичного минулого. Українська сторона готова до відвертого, конструктивного діалогу з питань сторінок нашої спільної історії", - зазначив глава держави.

"Ми домовились, що цей діалог буде відбуватися в рамках консультативного комітету, і ми вітаємо активізацію співпраці між українським та польським інститутом національної пам’яті", - додав Порошенко.

"Хочу підкреслити, що віддаючи глибоку шану жертвам трагічних сторінок, спільним обов’язком і України, і Польщі є забезпечити їхнім нащадкам мирне сьогодення та дружнє, щасливе майбутнє", - наголосив президент України.

Президент Польщі Анджей Дуда вважає, що історична правда має важливий вплив на зміцнення взаємин між Україною та Польщею.

"У нас немає ніяких сумнівів, що планування і створення доброго майбутнього і теплих українсько-польських відносин має спиратися на історичну правду, навіть якщо ця правда є болючою, але ми все одно повинні на неї опиратися, щоб подолати певні стереотипи, які існують у відносинах між нашими народами ", - заявив Дуда в ході спільного брифінгу з президентом України Петром Порошенком у Києві.

Він наголосив, що це питання для нього є дуже важливим: "Я також згадав про прагнення польських католицьких спільнот з приводу повернення костелів. Ми розмовляли про це з паном президентом, і у нього були певні конструктивні пропозиції щодо приводу спільних дій у рамках спільного комітету", - сказав Дуда.

Польський президент також висловив надію, що найближчим часом сторонам вдасться домогтися позитиву в цих питаннях.

Раніше стало відомо, що Україна та Польща створять спільну комісію з дослідження Волинської трагедії.

Дуда запросив Порошенка на саміт НАТО

"Польща буде приймати саміт НАТО в 2016 році, і я б дуже хотів, щоб Україна була присутня на цьому форумі, щоб присутність України там було однозначною", - сказав Дуда.

За словами Порошенка, служба військових у литовсько-польсько-українській бригаді буде грати виключно важливу роль для підготовки військових з усіх трьох країн, обміном досвіду, налагодження ефективного діалогу та участі України у Вишеградській бойовій тактичній групі ЄС - "це той формат, який дозволяє Україні брати в ньому активну участь ".

"Залучення України в цей формат є також важливим для взаємосумісності збройних сил України з арміями країн НАТО. Перші результати є вельми обнадійливими", - додав Порошенко.

2 грудня 2014 року під час засідання Україна – НАТО у Брюсселі український уряд повідомив представників Альянсу про те, що Київ відмовляється від політики позаблоковості.

23 грудня того ж року Верховна Рада скасувала позаблоковий статус країни.

22 вересня відбулося історичне засідання Ради нацбезпеки України за участю генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, на якому президент Петро Порошенко заявив, що євроатлантичний вибір отримує "надзвичайно важливу зростаючу підтримку в українському суспільстві".

"Два роки тому курс на євроатлантичну інтеграцію підтримували 16% українців. Рік тому ця цифра стрімко наближалася до 50%. Зараз кількість українців, які підтримують євроатлантичну інтеграцію, вже перевищує 60%, - заявив Порошенко.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 908 | Додав: adminA | Теги: РФ, Польща і Україна, історичні розбіжності
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ