Чт, 2024-04-25, 14:35


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 16 » Польща: На пенсію в 90 років?
12:18
Польща: На пенсію в 90 років?
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Німці виходять на пенсію у 67, французи протестували проти підвищення пенсійного віку до 62-х. А що у поляків? Офіційно жінки виходять на пенсію у 60, чоловіки у 65, але насправді пенсіонери працюють доки сили є.

 

Пенсійний вік у Польщі починається в 60 для жінок. Однак, дехто вважає, що і у цьому віці відпочивати зарано.  Пенсійна дискусія у ці дні – тема номер один у випусках новин національного телебачення, де подають приклади життя «працьовитих» польських пенсіонерів. Так, у будинку на вулиці Холодна, що у Варшаві, своєю власною майстернею велосипедів вже 71 рік поспіль керує Ірена Квапіш. Їй вже 90. У бізнесі їй допомагає молодший механік Антоні. Йому «лише» 78 років.Ірена КвапішBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Ірена Квапіш «Мені надзвичайно подобається працювати. Я ненавиджу  суботи та неділі, - розповідає пані Ірена, -  Робота – це дійсно моє життя. Якщо люди думають, що вони мають йти на пенсію раніше, то це їхня справа. Можливо, вони просто стомилися від життя. Я зовсім не можу собі уявити, що я лежу собі бездіяльно на канапі. Я бачу себе лише тут. У моїй майстерні», - каже вона.

Праця додає сил

Раніше Ірена багато розмірковувала про смерть. 25 років тому помер її чоловік. Тоді, вона годинами була занурена  у сумні думки. Однак, сьогодні пані Ірена немає на це часу. У мене надзвичайно багато роботи, - пояснює вона. Ірена зовсім не єдина, хто досі в активному робочому ритмі незважаючи на поважний вік. Станіславу Геборському вже 80.  Майже без вихідних він таксує. Таксист Станіслав ГеборськийBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Таксист Станіслав Геборський «Коли я припиняю працювати, то швидко старішаю, - пояснює Станіслав, -  Мені необхідна робота для того, щоб жити. Моя жінка сотні разів скаржилась, щоб я кинув все, і ми переїхали у маленький будиночок за місто. Я завжди кажу: ні, в жодному випадку. Я маю працювати, хочу дожити до ста років», - каже пан Геборський.

Саме в роботі Станіслав знаходить джерело молодості. «Я відчуваю себе лише на 40 років. Деякі моляться зранку, а я роблю гімнастику, не п’ю горілку, не палю, в мене ще свої зуби. Я цілком здоровий».

Приклад для інших?

Ян Францішек МазурекBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Ян Францішек Мазурек «Я відремонтую ваше старе радіо» - такою вивіскою зустріне вас майстерня Яна Францішека Мазурека. Він працює тут вже 65 років. В його ательє ніби знову повертаєшся у минуле. Радіо і старі мелодії нагадують про 50-ті роки.  «Я звичайно можу все це покинути, однак, це урізноманітнює моє життя. В 94 роки я все ще працюю»,- хизується пенсіонер. Господарка веломайстерні Ірена, таксист Станіслав, а також радіомеханік Ян Францішек Мазурек. ..Всіх їх об’єднує одне – надзвичайна енергійність у зрілому віці. Для поляків – вони приклад. Однак, можна сумніватися, чи матимуть всі поляки таке ж велике бажання та можливості, залишатися енергійними та активними у віці 80-90 років.
Автор: Ульріх Адріан, Олена Волкова
Редактор: Дмитро Каневський
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 951 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ