Чт, 2024-04-18, 02:37


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Березень » 28 » Порошенко готовий провести чесні вибори на окупованій частині Донбасу
19:12
Порошенко готовий провести чесні вибори на окупованій частині Донбасу
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Президент України Петро Порошенко заявляє про готовність провести вибори на тимчасово окупованому Донбасі за присутності міжнародного безпекового компоненту.

Про це він повідомив у понеділок, 28 березня, під час виступу в Краматорську, передає УНІАН.

"Ми готові провести чесні вибори, ми готові співпрацювати з тим вибором Донбасу, який буде обраний українським Донбасом", - заявив Порошенко.

"Ми готові, щоб міжнародний безпековий компонент забезпечив безпекову складову, забезпечив надійне перекриття кордону і передачу його під контроль українських прикордонників, і ми готові відновлювати український суверенітет на окупованому Донбасі, і це те, чого найбільше прагне український народ, це те, чого найбільше прагне українська влада, це те, чого найбільше прагне Донбас, - миру", - додав президент.

Порошенко наголосив, що переважна більшість жителів Донбасу майбутнє свого рідного краю бачить у складі України.

"В силу своїх державних обов’язків уважно стежу за станом громадської думки. І от що показують опитування в тій частині Донбасу, яка знаходиться зараз під контролем України: кількість тих, хто майбутнє регіону бачить у складі так званих "ДНР" чи "ЛНР", тяжіє до нуля. Є 10-15% тих, хто марить Росією. Але переважна більшість мешканців Донбасу майбутнє свого рідного краю бачить у складі України", - зазначив Порошенко.

Також президент заявив, що після встановлення миру на Донбасі буде створено донорський фонд за участі ЄС, США та інших країн для відновлення інфраструктури у регіоні.

"Одразу, як буде встановлений мир, реалізується ще один важливий пункт Мінських домовленостей – створення величезного донорського фонду, в якому будуть брати участь представники ЄС, лідери яких чітко взяли на себе це зобов’язання, наші партнери з США, з усього світу, фонд відновлення Донбасу, працюючих підприємств", - сказав він.

Довідка. Коли в окупованій зоні Донбасі відбудуться вибори в органи місцевого самоврядування

Як нещодавно повідомили ЗМІ, керівні органи ЄС нібито вимагають від офіційного Києва до кінця березня ухвалити виборчий закон для ОРДЛО, а самі місцеві вибори провести не пізніше червня. Цю інформацію 7 березня підтвердив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, який також не згоден ані з названими термінами, ані з подібною постановкою питання. На думку головного українського дипломата, повернення під юрисдикцію України тимчасово окупованих путінською Росією окремих районів Донбасу може розпочатися лише після появи там поліцейської місії ОБСЄ й повного виведення звідти російських гібридних військ.

Однак 17 березня ці відомості спростував учасник перемовин у Мінську в політичній підгрупі Роман Безсмертний. "В усіх зустрічах, які відбуваються у Європі, я жодного разу не чув від жодного європейця, щоби хтось мені сказав, що "ви зобов'язані прийняти закон про вибори і провести там вибори в такі й такі терміни". Я не знаю, звідки беруться слова про те, що вибори треба провести у червні", - сказав він.

За словами Безсмертного, у Мінських домовленостях йдеться про те, що питання про вибори на Донбасі можна розглянути в разі дотримання безпекової ситуації.

Тим часом з критикою ідеї проведення вже найближчим часом виборів на окупованих територіях раніше вже виступили відомі українські політики та посадовці з прифронтової смуги. Зокрема, голова Луганської облВЦА Георгій Тука вважає, що вибори "по той бік" лінії розмежування можна буде провести лише через п'ять років після повного звільнення тих територій від російських гібридних військ. Своєю чергою заступник голови Центральної виборчої комісії України Андрій Магера каже про "два роки".

За словами ж генерального директора Комітету виборців України Олексія Кошеля, вибори на Донбасі "найближчим часом провести нереально". Він заявив, що за оптимістичним сценарієм вибори на Донбасі можна буде провести не раніше ніж через п'ять років, а за песимістичним сценарієм - через десять років і більше.

"Яким чином ми повинні забезпечити проведення місцевих виборів на Донбасі,.. коли постійно відбуваються обстріли, сутички тощо?" - обурювався 17 лютого у Мінську представник України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі, голова української держави у 1994-2005 роках Леонід Кучма.

Порошенко: призначати Ахметова і Бойка на Донбас губернаторами ніхто не буде – хай балотуються

"Мінські домовленості абсолютно чітко передбачають відновлення українського суверенітету на окупованій частині Донбасу через процедуру виборів. Якщо хто-небудь, хто не забруднив руки кров'ю, у кого Україна в серці, прийме рішення брати участь в цих виборах і буде обраний народом Донбасу, я, як президент України, матиму із ним справу", - сказав Порошенко на брифінгу в Краматорську Донецької області, відповідаючи на прохання журналістів прокоментувати інформацію в ЗМІ щодо можливого призначення українського олігарха Ріната Ахметова головою Донецької облдержадміністрації, передає "Інтерфакс-Україна".

Президент додав, що "якщо пан Ахметов або пан Бойко (лідер партії "Опозиційний блок" Юрій Бойко) ухвалять рішення балотуватися і виграють вибори, і отримають підтримку Донбасу, то це буде вибір людей Донбасу".

"Я наголошую, що там відновлення повинно відбуватися не через призначення між цивільними та військовими адміністрацій, а через механізми виборів. Саме так і буде відбуватися", - зазначив Порошенко.

Як повідомлялося, 12 березня журналіст Сергій Рахманін з посиланням на джерела написав, що президент Петро Порошенко зацікавився створенням у захоплених бойовиками окремих районах Донеччини та Луганщини адміністрацій, які очолили б фігури, що влаштовують і Київ, і Москву. За його інформацією, президент РФ Володимир Путін, у свою чергу, нібито підтвердив готовність замінити ватажків бойовиків Олександра Захарченка та Ігоря Плотницького менш одіозними персонажами. "Путін, за нашими даними, підтвердив готовність замінити Захарченка й Плотницького менш одіозними персонажами. Порошенко, як нам стало відомо, зацікавився "планом Медведчука", що передбачає створення в ОРДЛО адміністрацій, які очолили б фігури, що влаштовують і Київ, і Москву", - написав Рахманін. "Сам же Віктор Володимирович (Медведчук - ред.), зважаючи на все, підказав Петру Олексійовичу кандидатів – Ріната Ахметова і Юрія Бойка. Кажуть, кандидатури президентові сподобалися", - йдеться у статті журналіста "Ходіння по мінському полю", надрукованій у тижневику "Дзеркало тижня".

Зазначимо, що в матеріалі також йдеться про те, що робота над виборчим законодавством для ОРДЛО ведеться "за рамками "мінського процесу" і не надто афішується. Відповідальним за підготовку документа президент призначив Руслана Князевича (представника голови держави у парламенті - ред.)".

У свою чергу, представник України в політичній підгрупі тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі Роман Безсмертний не сприймає серйозно дану інформацію про так званий "план Медведчука".

Додамо, що того ж дня після виходу матеріалу прес-служба Ахметова повідомила про готовність свого шефа йти на будь-які кроки задля припинення кровопролиття і досягнення миру за столом переговорів. При цьому в прес-службі Ахметова наголосили, що вони "ніколи не коментували і не коментуватимуть чуток і домислів". В оточенні Бойка також підтвердили його згоду, проте зауважили, що механізми такого призначення наразі є "не до кінця зрозумілими", і йдеться "хіба що про віддалену перспективу".

Разом з тим, за іншими даними, керівні органи ЄС вимагають від офіційного Києва до кінця березня ухвалити виборчий закон для ОРДЛО, а самі місцеві вибори провести не пізніше червня. Цю інформацію 7 березня підтвердив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, який також не згоден ані з названими термінами, ані з подібною постановкою питання. На думку головного українського дипломата, повернення під юрисдикцію України тимчасово окупованих путінською Росією окремих районів Донбасу може розпочатися лише після появи там поліцейської місії ОБСЄ й повного виведення звідти російських гібридних військ.

Водночас, голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука вважає за доцільне проводити вибори в окремих районах Донецької і Луганської областей тілька через п'ять років.

Голова Адміністрації президента України Борис Ложкін назвав чутками вимогу Кремля призначити Ахметова і Бойка губернаторами Донецької і Луганської областей.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 886 | Додав: adminA | Теги: чесні вибори, окупована частина Донбасу, порошенко
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ