Чт, 2024-03-28, 15:41


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 9 » Престижну Гонкурівську премію вручили письменнику Мішелю Уельбеку
19:22
Престижну Гонкурівську премію вручили письменнику Мішелю Уельбеку
Інші останні Новини культури та освіти на сайті holosUA.com/

 Престижна французька літературна премія за 2010 рік дісталася письменнику Мішелю Уельбеку за його роман "Карта і територія". Роман "Карта і територія" оповідає про життя художника Жеда Мартена.

52-річний письменник був двічі близький до отримання Гонкурівської премії - у 1998-му і 2005 роках за романи "Елементарні частинки" і "Можливість острова", проте журі віддало тоді перевагу іншим претендентам.

"Ми раді присудити йому премію і сподіваємося, що і він радий її отримати", - сказали члени журі. "Я щасливий за свого друга і прекрасного письменника, - заявив прозаїк Фредерік Бегбедер - Хлопчина вочевидь робить успіхи". Сам Уельбек подякував журі за нагороду. Відомо, що автора "Елементарних частинок" тричі залишали без премії, передає lenta.ru.

Гонкурівська премія - найпрестижніша літературна премія Франції за найкращий роман, названа на честь братів Гонкурів. Присуджується за підсумками голосування членів Гонкурівської академії на спеціальній вечері в паризькому ресторані "Друан". Вручається щороку, починаючи з 1903-го. Розмір премії символічний (нині вона становить десять євро), проте, як правило, присудження премії істотно збільшує продажі роману-переможця і висуває його автора в перші ряди французької літератури.

У Академію Гонкурів входять десять найвідоміших літераторів Франції, які отримують символічну плату - 60 франків на рік. Кожен член академії має тільки один голос і може віддати його тільки за одну книгу. Президент Академії має два голоси. Членами Гонкурівської Академії в різний час були письменники Доде, Ренар, Роні-старший, Еріа, Базен, Луї Арагон та інші.

За статутом Гонкурівської премії, вона може бути присуджена авторові тільки один раз в житті. Єдиний виняток - письменник Ромен Гарі. Вперше він став лауреатом в 1956 році, а 19 років опісля знов удостоївся премії під ім'ям Еміля Ажара. Літературну містифікацію Гарі було розкрито вже після присудження премії Ажару.

"Карта і територія" - гостросюжетний сатиричний роман. Одним з його персонажів Уельбек зробив самого себе: у книзі письменника на ім'я Мішель Уельбек жорстоко вбивають. Книга вийшла у Франції на початку осені, отримала позитивні відгуки критики і вже розійшлася 130-тисячним тиражем.

Одночасно в ресторані Drouant вручили іншу премію - Ренодо (Renaudot), яку вважають своєрідним доповненням до Гонкурівської. Так, відомо, що журі Ренодо заздалегідь обирає запасного переможця на той випадок, якщо основного буде відзначено премією-конкуренткою. У 2010 році лауреатом премії Ренодо стала Віржіні Деспан, автор книги Apocalypse Bebe. Деспан уславилася своїм першим романом "Трахни мене" (Baise-moi); згодом вона ж стала одним з режисерів екранізації.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини культури та освіти | Переглядів: 920 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ