Чт, 2024-04-25, 02:38


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 29 » Президенти України і Росії не змогли домовитися про газове СП
12:46
Президенти України і Росії не змогли домовитися про газове СП
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Президенти України і Росії не змогли домовитися про умови створення спільного підприємства НАК "Нафтогаз України" і "Газпрому". Як стало відомо, Київ просить від Москви гарантій завантаження транспортної системи не менше ніж на 100 млрд кубометрів на рік, а Москва наполягає на отриманні трейдером "РосУкрЕнерго" 11 млрд кубометрів з подальшою реалізацією їх через "Газпром експорт", пише "КоммерсантЪ-Украина".

В п'ятницю, 26 листопада, в рамках візиту президента Віктора Януковича до Росії відбулася зустріч міністра з питань палива і енергетики Юрія Бойка і глави "Газпрому" Олексія Міллера. Як повідомила прес-служба "Газпрому", на зустрічі йшлося про ресурсну базу, яка може бути передана російською стороною до СП. "Сторони розглянули конкретні родовища, зокрема в Астраханській області", - повідомили в "Газпромі".

Навесні прем'єр-міністр Росії Володимир Путін запропонував об'єднати "Газпром" з "Нафтогазом" і на першому етапі створити на паритетних умовах СП, в яке з українського боку увійшли б видобувальні та транспортні активи, а з боку "Газпрому" - родовища аналогічної вартості на півострові Ямал або на півдні Росії.

Астраханські родовища газу відрізняються вкрай складними умовами видобування через високий вміст сірки.Раніше в регіонах відмовилися працювати цілий ряд найбільших західних компаній, зокрема Total. Проте Україна погодилася на цю пропозицію. Причому астраханске родовище - поки єдине питання, в якому сторони дійшли згоди. Високопоставлене джерело в Мінпаливенерго говорить, що для Києва "головне - добитися гарантій завантаження газотранспортної системи не менше ніж на 100 млрд кубометрів і припинення будівництва Росією South Stream".

Проте, за словами іншого джерела, близького до переговорів, Москва має намір будувати газопровід, і тому "важко давати гарантії по об'ємах транзиту на перспективу 25 років за системою "Нафтогазу". Київ же, за його словами, не згоден на таких умовах створювати СП, і саме це питання було підняте на переговорах в п'ятницю.

"Вже Nord Stream зменшить об'єми українського транзиту. У звіті "Газпрому" за III квартал прямо сказано, що об'єм транзиту через Словаччину залежить від термінів введення в дію Nord Stream. Газ же до Словаччини надходить тільки через Україну", - говорить глава East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.

Причина розбіжностей криється і в схемі повернення "Нафтогазом" 11 млрд кубометрів газу "РосУкрЕнерго" (РУЕ). На переговорах з Міллером Бойко запропонував, щоб "Нафтогаз" повернув РУЕ не 11 млрд кубометрів, а половину цього об'єму. Запропонована схема така: "Нафтогаз" повертає трейдеру весь об'єм, проте потім оформляє повернення 5-6 млрд кубометрів за низькою ціною 150-180 дол за тисячу кубометрів як залік за боргами РУЕ перед НАК (на 1,7 млрд дол). Проте в "Газпромі" вимагають іншої послідовності дій: повернення "Нафтогазом" всього об'єму газу РУЕ, переоформлення його на "Газпром експорт" і реалізація за контрактами "Газпрому" в ЄС з подальшими розрахунками з другим акціонером РУЕ Дмитром Фірташем, а також погашення боргів трейдера перед НАК.

Україні не варто створювати СП з Росією, оскільки "Газпром" все одно побудує обхідний газопровід і не зможе гарантувати прокачування 100 млрд кубометрів газу, вважає Корчемкін. Він нагадує, що в січні 2009 року Володимир Путін в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD заявив, що Україна "паразитує на своєму монопольному транзитному положенні". "Політика Кремля - позбавитися від такого роду транзитерів. І створення СП не змінить ситуації, Росія все одно намагатиметься зменшити об'єм транзиту через Україну", - вважає експерт.

Член комітету Верховної Ради з ПЕК Сергій Пашинський вважає, що Україні варто створювати СП з "Газпромом" лише за умови залучення в якості третьої сторони європейських газових компаній: "Нам потрібно якнайскоріше залучати до переговорів ЄС, який як споживач має інструмент впливу на "Газпром".


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1043 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ