Чт, 2024-04-25, 19:16


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Грудень » 3 » Проводячи конституційну реформу в Україні президент Венеціанської комісії наполягає на швидких діях
20:05
Проводячи конституційну реформу в Україні президент Венеціанської комісії наполягає на швидких діях
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

  Президент Венеціанської комісії Джанні Букіккіо наголошує на необхідності діяти рішуче і швидко у проведенні конституційної реформи в Україні. Про це йдеться у його відеозверненні, яке було продемонстровано під час конференції "Конституційна реформа в Україні: досягнення та перспективи" сьогодні в Києві, передає УНІАН.

Букіккіо зауважив, що реформа з децентралізації та судова реформа в Україні є давно очікуваними. "Нарешті, завдяки гарній співпраці між Венеціанською комісією та Конституційною комісією під головуванням голови Верховної Ради пана Гройсмана, ми маємо проект конституційних змін щодо обох сфер, які відображають рекомендації Венеціанської комісії", - сказав він.

Ухвалення конституційних змін щодо децентралізації, зауважив Букіккіо, дозволить Україні "відійти від радянської спадщини у вигляді централізованої системи влади та відкриває шлях до самоврядування на місцевому та регіональному рівні".

Зміни до Конституції у частині правосуддя, додав Букіккіо, значно зменшили би політичний вплив на суддів як з боку президента, так і Верховної Ради. "Низка положень, які були включені до тексту, дадуть можливість позбутися корумпованих або некомпетентних суддів", - сказав він і додав, що без всеосяжної реформи судової системи боротьба з корупцією не матиме успіху.

Крім того, президент Венеціанської комісії зауважив, що зміни до Конституції дадуть можливість відійти від "радянської традиції прокуратури" та забезпечать її діяльність відповідно до європейських стандартів.

"Ми, з боку Венеціанської комісії, дуже раді, що після багатьох років невдалих спроб ми нарешті підійшли до такого моменту. Ухвалення цих змін відбувається з великим запізненням. І це тільки перший крок у процесі реформування", - сказав Букіккіо.

Він підкреслив, що необхідно буде ухвалити ще низку законів та внести зміни до окремих законів. "А також зміни повинні здійснюватися на практиці. Ще дуже багато роботи треба виконати. Але ми повинні саме тому рішуче і швидко діяти", - наголосив Букіккіо.

Крім того, на конференції було продемонстровано і відеозвернення генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда, який зауважив, що "конституційна реформа - це абсолютний пріоритет нині". "Децентралізація є дуже важливою частиною цієї реформи", - сказав він.

Генсек додав, що країни-члени ЄС та Ради Європи, такі як Італія, Іспанія, Велика Британія та Скандинавські країни, передали значну частину влади на місцевий рівень.

"Ми можемо використовувати їхній досвід. І ми можемо надати практичну допомогу, знаючи всі особливості таких Конституцій", - запропонував Ягланд.

Він також зазначив, що "Конституція забезпечує роботу в місцевих органах влади, і якщо вони сильні, то вони будуть забезпечувати процвітання країни". "І я вважаю, що саме таким шляхом має рухатися Україна вперед", - наголосив генсек.

Раніше президент України Петро Порошенко повідомляв, що при внесенні змін до Конституції України пропонується створити Вищу раду правосуддя, яка займатиметься питаннями призначення і звільнення суддів.

"Ані президент, ані Верховна Рада більше не будуть вирішувати питання призначення, звільнення та переведення судді", - додав він.

Як повідомлялося, 4 вересня Конституційна комісія підтримала законопроект про внесення змін до Конституції щодо судової реформи і вирішила передати його у Венеціанську комісію для отримання висновку.

23 жовтня Венеціанська комісія схвалила рекомендації щодо судової реформи в Україні.

В Адміністрації президента України 26 жовтня заявили, що найближчим часом проект змін до Конституції в частині правосуддя буде доопрацьовано Конституційною комісією з урахуванням тих висновків, які надала Венеціанська комісія, і передано на розгляд президентові для внесення у Верховну Раду.

30 жовтня Конституційна комісія підтримала законопроект про зміни до Конституції України в частині правосуддя і передала їх президенту.

Національна рада реформ 9 листопада рекомендувала Петру Порошенку внести проект змін до Конституції в частині правосуддя на розгляд Верховної Ради.

Рада Європи: потреба впровадження в Україні реформ не залежить від Мінських угод

Директор з прав людини і спеціальний радник генерального секретаря Ради Європи щодо України Крістос Джакомопулос заявляє, що потреба впровадження в Україні реформ не залежить від виконання Мінських угод. Зокрема, Джакомопулос представив сьогодні в Києві на конференції "Конституційна реформа в Україні: досягнення та перспективи" лист-звернення президента Парламентської Асамблеї Ради Європи Анн Брассер.

Так, у Раді Європи замислилися над питанням: "сьогодні ми говоримо про реформи чи ми говоримо про впровадження Мінських угод?".

У зв`язку з цим Джакомопулос зазначив, що без врахування важливості впровадження Мінських угод, "найважливішим для України на даний момент є процес реформ, який здійснюється на основі власного права".

Він зазначив, що у процесі реалізації реформ зусилля України не повинні бути "затьмареними під зовнішнім впливом".

Джакомопулос звернув увагу на важливість проведення децентралізації в Україні. Представник Ради Європи наголосив на необхідності того, щоб "зробити уряд ближчим до людей", щоб мати змогу розв'язувати проблеми та потреби різних груп суспільства.

На його переконання, держава у цьому зв`язку повинна бути єдиною та об`єднаною. Впровадження децентралізації має відбуватись із врахуванням думки громад, бо інакше вона не матиме сенсу.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 787 | Додав: adminA | Теги: президент Венеціанської комісії, швидкі дії, Україна, конституційна реформа
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ