Пт, 2024-04-26, 03:29


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2010 » Серпень » 5 » Сьогодні - Міжнародний день світлофора
15:56
Сьогодні - Міжнародний день світлофора
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


Сьогодні, 5 серпня - Міжнародний день світлофора. Перший світлофор був винайдений Джеєм Найтом і був встановлений 1868 року в Лондоні біля будівлі Британського парламенту. Управлявся він вручну, мав два семафорних крила, а у темний час доби підсвічувався газовим ліхтарем. На жаль, на початку 1869 року ліхтар пристрою вибухнув і поранив поліцейського, що керував світлофором. Після цього випадку про світлофор забули майже на 50 років, розповідають у прес-службі Департаменту ДАІ МВС України.
У 1910 році був розроблений і запатентований перший автоматичний світлофорний пристрій.

Попередник сучасних пристроїв був встановлений 5 серпня 1914 року в Америці у місті Клівленд. Він мав червоний і зелений світлові сигнали, а при перемиканні видавав ще й звуковий. Системою керував поліцейський, який сидів у скляній будці на перехресті.

Триколірний світлофор у тому вигляді, до якого ми звикли, з використанням жовтого ліхтаря, був встановлений в 1920 році у Детройті та Нью-Йорку. З плином часу світлофори набули повсюдного поширення в Америці та Європі. У Росії ж перший пристрій оптичної сигналізації з'явився лише в 30-му році минулого століття у Ленінграді, на розі Невського і Литейного проспектів.

А в Україні перший світлофор був встановлений 1936 року в Харкові. На сьогодні в нашій країні налічується майже чотири з половиною тисячі світлофорних об'єктів, за допомогою яких здійснюється регулювання дорожнього руху.

Сучасний світлофор - пристрій оптичної сигналізації, що відіграє неабияку роль у організації дорожнього руху. За його допомогою здійснюється врегулювання транспортних потоків та дотримується безпека людей. Відлік часу тривалості роботи зеленого і червоного сигналу світлофора дозволяє водіям авто та пішоходам правильно оцінити час початку руху і уникнути неприємних інцидентів.

Як повідомлялося, на одеських перехрестях з'являться світлофори, які працюють від сонячних батарей, і так звані розумні світлофори, за допомогою яких вдасться впоратися з автомобільними заторами, розповів начальник комунального підприємства СМЕП Юрій Чердаклієв.

Про терміни установки чудо-техніки та її вартість ще говорити зарано. "Точно не цього року. Можливо, наступного, якщо з'являться гроші", - сказав він.

Як повідомив Павло Жабицький, гендиректор заводу ТОВ "Росток-Елеком", єдиного українського підприємства, яке виготовляє подібні прилади і до того ж багато років співпрацює з одеською владою, "розумний світлофор" - не зовсім точний термін.

"Мова йде про інтелектуальну систему управління дорожнім рухом, яка функціонує в багатьох містах світу. Працює вона так. Якщо на перехресті в одному напрямі виникає затор, а на іншому порожньо, це фіксується детектором, який посилає сигнал комп'ютеру в центрі управління. Той автоматично дає червоне світло на порожню вулицю і зелене - скупченню машин. Комп'ютер може проаналізувати ситуацію на дорогах загалом і зробити дії задля її стабілізації. Від моменту надходження інформації до ухвалення рішення проходить в середньому 10 хвилин", - говорить фахівець.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1013 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ