Ср, 2024-04-24, 04:54


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2011 » Травень » 19 » Суд повернув Запорізький алюмінієвий комбінат у держвласність, забравши 68% акцій у Дерипаски
15:56
Суд повернув Запорізький алюмінієвий комбінат у держвласність, забравши 68% акцій у Дерипаски
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Київський апеляційний господарський суд 17 травня скасував незаконне рішення Господарського суду столиці від 27 грудня 2010 р. і ухвалив нове рішення про задоволення позову Генеральної прокуратури України про повернення в державну власність контрольного пакету акцій ВАТ "Запорізький алюмінієвий комбінат". Про це повідомила прес-служба Генпрокуратури.

Рішенням суду розірвано договори купівлі-продажу пакету акцій ВАТ "ЗАлК" в кількості 423 млн 514,923 тис простих іменних акцій номінальною вартістю 0,25 грн кожна, що становить 68,01% статутного фонду товариства.

Позов був поданий у зв'язку із зобов'язаннями по кредиту, який ЗАлК узяв 2000 року в "Укрексімбанку" на будівництво заводу з виробництва алюмінієвої фольги. Після продажу ФДМ 68,01% акцій ЗАлКу за 308,6 млн грн в 2001 році зобов'язання по кредитах перейшли покупцеві - компанії "Русал" російського бізнесмена Олега Дерипаски.

Але після операції вимоги кредитора за позовом кількох фізосіб-міноритаріїв було оскаржено в суді. З 2008 року Генпрокуратура намагається в судовому порядку розірвати договір купівлі-продажу контрольного пакету акцій ЗАлКу через невиконання ним інвестзобов'язань.

Водночас "Русал" заявив, що оскаржить рішення про повернення в держвласність ВАТ "Запорізький алюмінієвий комбінат" у Вищому господарському суді України.

Нагадаємо, наприкінці грудня 2010 р. Господарський суд Києва відмовив Генеральній прокуратурі України повернути в державну власність Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат, власником якого є Velbay Holdings Ltd, підконтрольний власникові російського "Русала" Дерипасці.

Генпрокуратура зажадала скасувати результати приватизації комбінату через невиконання умов договору купівлі-продажу з боку інвестора.

Згідно з документом, за договором купівлі-продажу від 8 лютого 2001 р. передбачений обов'язок покупця здійснити рефінансування зобов'язання ВАТ "ЗАлК" за кредитною угодою з "Державним експортно-імпортним банком України" на суму 75 млн дол. Цей обов'язок власника пакету акцій було збережено в договорі купівлі-продажу від 24 березня 2006 р., укладеному АКБСР "Укрсоцбанк", який діяв від імені ЗАТ "АвтоВАЗ-Інвест", з компанією Velbay Holdings Ltd, передає "РБК-Україна".

При цьому Генпрокурора посилалася на те, що таке зобов'язання ні "АвтоВАЗ-Інвест", ні Velbay Holdings Ltd не виконано, а судовими рішеннями розірвано кредитну угоду, що, на думку прокурора, свідчить про зміну істотних обставин і є підставою для розірвання договору із застосуванням наслідків у вигляді повернення приватизованого майна.

На думку першого заступника голови спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації Олександра Бондаря ("Наша Україна - Народна самооборона"), влада намагається зобов'язати "Русал" розрахуватися по кредиту, а не відібрати підприємство. Це підтвердило і джерело в оточенні першого віце-прем'єра Андрія Клюєва, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Зазначимо, наприкінці квітня ц.р. на Запорізькому алюмінієвому комбінаті було зупинено останню з чотирьох серій електролізного виробництва. У прес-службі "Русала" пояснили, що головна причина припинення виробництва первинного алюмінію - відсутність диференційованих тарифів на електроенергію, витрати на яку становлять 45,5% собівартості продукції. За даними компанії, збитки комбінату за період з 2008 по 2010 р. досягли 140 млн дол.

В уряді заперечують проти запровадження пільгових тарифів для ЗАлКу, бо це вимагатиме підвищити тарифи для решти промспоживачів, для компенсації щомісячно потрібно декількох сотень млн грн. У Кабміні пропонують "Русал" організувати постачання дешевої електроенергії на ЗАлК по схемі перетікання з найближчої російської атомної електростанції, проте такий варіант не знаходить підтримки російської сторони, передає "Інтерфакс-Україна".

Запорізький алюмінієвий комбінат - єдиний в Україні виробник первинного алюмінію, приблизна потужність 100 тис т на рік. З 2005 р. керівництво підприємства періодично заявляло про можливість зупинки комбінату, зважаючи на нерентабельність виробництва за нинішніх тарифів на електроенергію.

Чисті збитки ЗАлКу за 2010 р. скоротилися на 44% і становили 273,78 млн грн. Дохід заводу скоротився на 25% - до 803,909 млн грн.

Ще в листопаді 2008 року тодішній міністр палива і енергетики України Юрій Продан заявив, що власники Запорізького алюмінієвого комбінату повинні передати підприємство державі, оскільки не в змозі належним чином керувати ним.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 894 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ