Сб, 2024-04-20, 00:43


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Липень » 29 » Свідки розповідають у суді, як підписувалися газові контракти
18:17
Свідки розповідають у суді, як підписувалися газові контракти
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Екс-голова НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина у своїх свідченнях у суді щодо "газової справи" проти екс-прем'єра, лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко заявив, що не став би підписувати угоду з РФ у 2009 році, якщо б знав, що таке рішення не затверджено Кабінетом міністрів.

"Я сказав, що не буду підписувати контракти без рішення уряду. На що Юлія Володимирівна сказала, що таке рішення буде", - сказав він у ході засідання Печерського районного суду Києва 29 липня.

Крім того, в ході засідання суддя Родіон Киреєв зачитав свідчення Дубини Генпрокуратурі під час слідства, в яких він вказував, що підписав контракти "за прямою вказівкою Юлії Володимирівни".

У цих свідченнях він підкреслив, що "зі слів, які йому говорили, протокол був прийнятий на Кабінеті міністрів (як директиви уряду)". Дубина додав, що він у цей час перебував у Москві і не міг перевірити, чи це так.

Дубина підтвердив свої свідчення, дані ним під час слідства у цій справі. Протокол його показань зачитав суддя Печерського райсуду Києва Родіон Киреєв в ході засідання 29 липня.

Зокрема, Дубина стверджував, що діяв згідно з директивами уряду. "Я вважав, що навіть усний наказ прем'єр-міністра є обов'язковим до виконання", - підкреслив він.

У цьому протоколі Дубина вказував, що до того, як Тимошенко не надала йому директив, він відмовлявся підписувати газові контракти.

Під час допиту Дубина розповів весь хід подій, пов'язаних з цим процесом. Зокрема, за його словами, 2008 рік майже весь пройшов в переговорах щодо нових контрактів між Україною і Росією. У той же час, сказав Дубина, 31 грудня 2008 року він отримав заборону від президента Україні Віктора Ющенка підписувати угоду між НАК "Нафтогаз" і ВАТ "Газпром" щодо поставок газу за ціною 235 дол за тисячу кубометрів, ставок транзиту - 1,8 дол.

За словами Дубини, після переговорів між президентами двох країн "Газпром" виступив із заявою, що їх не влаштовує така ситуація і вони відмовляються від підписання всіх попередніх домовленостей.

Дубина додав, що 1 січня 2009 року Росія припинила поставки газу в Україну. При цьому, за словами екс-голови НАК Нафтогаз, Росія з кожним днем піднімала ціну, за яку вона була готова продавати газ. Так, за його словами, називалася ціна в 320 дол за тисячу кубометрів, 410 і 500 дол.

"Я зрозумів, що НАК Нафтогаз і Газпром самостійно не зможуть вирішити цю ситуацію і це повинні бути політичні домовленості", - сказав він. За словами Дубини, після 10 січня 2009 року Росія "робила все, щоб перевести переговори з площини економічної в площину політичну". Дубина підтвердив, що формульна ціна на газ становила 450 дол мінус 20% (360 дол.).

Під час допиту за наполяганням прокуратури були зачитані свідчення Дубини під час досудового слідства, в яких той підтвердив, що Тимошенко загрожувала йому звільненням, якщо він не підпише відповідну газову угоду. Крім того, в показаннях Дубини містився той факт, що якби він не підписав цю угоду, то це міг би зробити його заступник Ігор Діденко або тодішній міністр палива та енергетики Юрій Продан.

Відповідаючи на питання прокурорів, чим мотивувався Дубина, коли казав, що ніколи б не підписав угоду, якби знав, що буде така висока ціна, Дубина зауважив, що це було важке рішення.

"Такої ціни ніколи не було. Терези постійно гойдалися - або вся країна замерзне, або я візьму на себе відповідальність за щось нове", - сказав Дубина.

Також Дубина заявив, що українська сторона має право розірвати контракт з Газпромом. Про це він заявив, відповідаючи на питання Тимошенко в залі суду. За його словами, у контракті штрафні санкції щодо України передбачені лише за недобір газу відповідно до прописаних умов.

"Скажіть, будь-ласка, якщо уряд Азарова або за дорученням Януковича вони захочуть всі оці нами підписані газові угоди розторгнути без штрафних санкцій, вони можуть це зробити?", - запитала Тимошенко.

"За недобір по контракту в нас передбачені штрафні санкції, а що стосується самого контракту, я точно не пам'ятаю, але мені здається, що так", - відповів Дубина.

Крім того, в протоколі очної ставки суддя процитував відповідь Тимошенко на запитання, де і як готувалися директиви: "Це не має значення, де готувалися ці документи, хто їх готував".

У відповіді Тимошенко також вказувалося, що печатка на цих документах була поставлена відповідно до порядку діловодства. Екс-прем'єр підкреслювала, що гербова печатка ставиться на документах, підписаних прем'єр-міністром. У протоколі очної ставки також вказано висловлювання Тимошенко, що "Турчинов (колишній перший віце-прем'єр Олександр Турчинов) не ставив і не міг ставити питання про затвердження директив (на засіданні уряду)".

Крім того, у протоколі зазначено, що на засіданні уряду 21 січня 2009 року уряд більшістю голосів затвердив зазначені директиви.

Нагадаємо, Печерський районний суд Києва продовжує розгляд справи, порушеної проти екс-прем'єр-міністра України, лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко. Під час засідання триває допит свідків.

Екс-прем'єр брала участь у минулому засіданні без адвокатів, вона заявляла клопотання про допуск нових захисників - двох американців і колишнього її захисника Власенка, - але суд відхилив це клопотання. Сьогодні суд також залишив Тимошенко без захисту.

На засіданні 28 липня суд продовжив допит свідків з боку звинувачення. Суддя Киреєв залишив без розгляду клопотання Тимошенко про залучення свідків захисту. Разом з тим, Тимошенко впевнена, що свідки з боку прокуратури дали свідчення на її користь. У ГПУ кажуть, що ті свідки підтвердили провину екс-прем'єра.

Нагадаємо, Юлію Тимошенко звинувачують у перевищенні повноважень при укладанні газових контрактів з Росією в 2009 році. В обвинувальному висновку у газовій справі щодо Тимошенко фігурує сума збитків на 1,5 мільярда гривень.

За словами представників прокуратури, стаття, яка інкримінується Тимошенко, передбачає максимальне покарання у 10 років позбавлення волі, і не передбачає умовного терміну покарання.

Дубина: "Газпром" переклав на плечі "Нафтогазу" борг RosUkrEnergo

У переговорах між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" напередодні підписання газових контрактів у 2009 році озвучувалася сума боргу RosUkrEnergo перед "Газпромом" близько 2,8 млрд дол, повідомив екс-голова "Нафтогазу України" Олег Дубина.

"На переговорах з Міллером (голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер) було підтверджено, що загальна сума боргу становить близько 2,8 млрд дол", - сказав він під час судового засідання у "газовій справі".

При цьому Дубина зазначив, що російська сторона поставила умовою купівлю Україною 11 млрд куб м газу. "Умови, які поставила російська сторона, ми прийняли і підписали", - сказав він.

Відповідаючи на запитання Тимошенко про те, чи були шанси підписати газові контракти без виконання цих умов, Дубина відповів: "Ми б не підписали цих контрактів".

Екс-голова "Нафтогазу" розповів про подробиці підписання "газових" угод

Дубина зазначив, що на газі, який на початку зими 2009 року був у сховищах "Нафтогазу", можна було б протриматися до кінця зими.

Крім того, він розповів ще кілька подробиць з газової кризи початку 2009 року. За його словами, 31 грудня 2008 року було досягнуто попередньої домовленості про купівлю російського газу на 2009 рік за ціною 235 доларів за 1000 куб метрів загальним обсягом 42 млрд куб метрів при ставці транзиту 1,8 долара за 1000 куб метрів на 100 км прокачки газу. Однак президент Віктор Ющенко заборонив підписувати такі умови, вважаючи їх невигідними.

Також пан Дубина додав, що з 1 по 4 січня 2009 року Україна не використовувала російський газ, а з 4 січня Росія повністю перекрила поставки газу по території України. Поставки газу були розблоковані лише 20 січня зранку, після того, як в ніч проти 20 січня були підписані контракти між НАК "Нафтогаз" і "Газпромом".

Він зазначив, що у нього склалося враження під час переговорів, що Росія свідомо почала пропонувати нереально високі ціни на газ на початку січня для того, щоб переговорний процес з економічної площини перевести в політичну. Також пан Дубина розповів, що підсумком переговорів 19 січня стала ціна на газ: 450 доларів мінус 20%.

Дубина в ході свідчень свідків у Печерському районному суді Києва заявив, що документи на підписання газових угод з Росією в 2009 році він отримав від екс-міністра палива та енергетики Юрія Продана.

Відповідаючи на запитання Тимошенко, хто передав йому директиви на підписання газового контракту, Дубина сказав, що "папку з документами отримав від Продана".

Нагадаємо, екс-міністр енергетики Юрій Продан в ході допиту у справі Юлії Тимошенко заявив, що директиви екс-голові "Нафтогазу" Олегу Дубині передав він, а не екс-прем'єр. Про це він повідомив у Печерському суді під час допиту свідків.

У постанові про притягнення Тимошенко до кримінальної відповідальності сказано, що це вона передала директиви Дубині на підписання газового договору з Росією, що призвело до тяжких наслідків.

Під час очної ставки з Тимошенко в квітні 2011 року Дубина наголошував на тому, що не міг не дослухатися директив. "Я вважаю, що директиви прем'єр-міністра України є обов'язковими для виконання тими посадовими особами, яких вони стосуються. Виконання цих директив для мене було обов'язковим", - заявляв він.

Тоді на запитання, чи підписав би він угоди, якби знав, що директиви не затверджені урядом, Дубина відповів: "Ми ледь не втратили Одеську область, а також частину Дніпропетровської та південь України, оскільки були сильні морози, я не знаю, як би я вчинив у тій ситуації".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 926 | Додав: admin | Теги: суд над Тимошенко, Тимошенко
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ