Ср, 2024-04-24, 21:02


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 6 » Табачник доручив ректорам стежити за історією в підручниках
13:11
Табачник доручив ректорам стежити за історією в підручниках
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Міністерство освіти надіслало ректорам лист, в якому просить керівників навчальних закладів звернути особливу увагу на науково-теоретичний рівень підручників та посібників, щоб уникнути "тенденційного висвітлення історичних фактів".

Мова йде про підручники і навчальні посібники, які видаються за кошти вишів, а також видавництв і надходять у Міністерство освіти для надання відповідних грифів. Як зазначають у Міносвіти, попри те, що відомство щорічно відмовляє в наданні грифів значної кількості рукописів, з друку час виходить неякісна продукція, пише osvita.ua.

Зокрема, є випадки порушень встановлених вимог до навчальної літератури, процедури попереднього розгляду у вищих навчальних закладах рукописів з рекомендації їх до видання, формальне і неякісне рецензування, що приводить до випадків плагіату, тенденційного висвітлення історичних фактів, невідповідності рукописів навчальним планам і програмам дисциплін.

На думку МОН, це свідчить про безвідповідальність і авторів, і рецензентів, і керівництва вишів, підкреслюють у Міносвіти.

Міністерство звертає увагу керівників вишів на необхідність підвищення ролі і відповідальності вчених ради з науково-теоретичного рівня рукописів підручників і навчальних посібників, відповідальності кафедр за попередній розгляд їх змісту, науково-методичного і виховного рівня, підбір рецензентів і якість рецензій, які повинні містити глибокий, кваліфікований аналіз рукопису навчальної книги і оцінку його з позицій сучасної передової науки.

Нагадаємо, раніше у нові шкільні підручники з історії за ініціативою Міністерства освіти та науки було внесено правки, покликані сформувати у школярів неагресивний образ Росії. Про це розповів автор книги для 5 класу "Вступ до історії України" Віктор Мисан.

За його словами, значна частина правок, внесених у підручники, стосувалася російської політики в Україні. "Більшість міністерських рекомендацій пов'язана з формуванням дещо іншого, не агресивного образу нашого східного сусіда – Росії", - пояснив автор.

Мисан повідомив, що зі змісту підручників Міносвіти зажадало вилучити героїв Крут, Українських Січових Стрільців, визвольну боротьбу УПА в роки Другої світової війни, суспільно-політичні події і життя в Україні початку ХХІ століття. Окрім того, автору порекомендували дописати, що до викупу Тараса Шевченка з кріпацтва долучилась імператорська сім'я.

Раніше міністр освіти та науки Дмитро Табачник пояснюючи необхідність написання нових підручників з історії, заявляв, що підручник має наповнюватися тільки незаперечними фактами. До таких, на його думку, належить те, що лідери українських націоналістів Степан Бандера і Роман Шухевич були вбивцями та колабораціоністами, а Йосип Сталін - переможцем.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 843 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ