Пт, 2024-04-26, 17:58


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2014 » Березень » 11 » Татари попереджають про небезпеку джихаду проти Росії в Криму - Financial Times
22:09
Татари попереджають про небезпеку джихаду проти Росії в Криму - Financial Times
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/
Один з лідерів кримських татар Мустафа Джемілєв розповів Financial Times, що в разі анексії Криму Росія ризикує отримати повторення кривавих чеченських конфліктів. Деякі татарські екстремісти вже погрожують російським військам, які окупували півострів, джихадом.

"У нас є ісламісти, ваххабіти, салафіти,.. групи, які воювали (на боці опозиції) в Сирії, - заявив колишній лідер Меджлісу кримських татар, член Верховної Ради Джемілєв. - Вони кажуть: "На нашу землю вступив ворог, і ми готові".

Анексія Криму поглибить етнічні та релігійні відмінності в самому Криму, підвищуючи ризик ворожнечі між громадами і навіть збройного конфлікту. Найпотужніша опозиція Росії спостерігається саме серед кримських татар, які з чисельністю близько 280 тис. осіб становлять близько 12% жителів автономії, йдеться в статті.

Також існує небезпека інтернаціоналізації кризи: іноземні джихадісти можуть приїхати до Криму воювати з Росією, як на початку 2000-х - у Чечню. Зв'язки між кримськими татарами і міжнародною мережею ісламістів вже налагоджені. Місцеві мусульмани воювали в рядах сирійської опозиції проти військ Башара Асада в Сирії. Один з них вчинив торік самопідрив в Алеппо.

Занепокоєння татарської меншини пояснюється трагічною історією відносин з Росією. У 1944 році Йосип Сталін наказав вислати з Криму всіх татар, мотивувавши це тим, що нібито вони співпрацювали з нацистами. 79-річна Лініяр Белялова теж була депортована разом з родиною і повернулася на батьківщину тільки в часи перебудови. Тепер вона побоюється другої депортації. "Путіну потрібна тільки земля, люди на ній йому ні до чого, - каже вона. - Якщо буде потрібно, він просто нас зжене".

За словами Джемілєва, нова влада Криму намагається переконати татар в тому, що їм нема чого боятися Росії. Вона запропонувала їм посаду віце- прем'єра, три міністерства та офіційне визнання їхніх громадських організацій. Також обіцяє допомогти з фінансуванням повернення депортованих татар і навіть згодна на повернення споконвічних татарських назв деяким населеним пунктам.

Однак лідери громади не поспішають підписувати договір з політиками, яких вони вважають маріонетками Москви. "Ця угода не варта навіть паперу, на якій вона написана, - каже Джемілєв. - Завтра все може помінятися".

Тим часом інші впливові члени громади закликають до спокою. "Ми просимо наших батьків і синів не гарячкувати, зберігати терпіння, - каже член кримського парламенту Сафуре Каджаметова. - Але їхнє терпіння уривається".

Переклад InoPressa

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1331 | Додав: adminA | Теги: татари, Financial Times, небезпеку джихаду, Росії в Криму
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ