Чт, 2024-04-25, 13:28


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Грудень » 25 » У 10 об'єднаних територіальних громадах перші вибори депутатів та мерів призначено на 27 березня
21:02
У 10 об'єднаних територіальних громадах перші вибори депутатів та мерів призначено на 27 березня
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Центральна виборча комісія призначила на 27 березня 2016 року перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад 10 об'єднаних територіальних громад та відповідних сільських, селищних, міських голів.

Про це у п'ятницю 25 грудня повідомили у прес-службі ЦВК, передає УНІАН.

"Розглянувши звернення Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Львівської, Полтавської, Рівненської та Харківської обласних державних адміністрацій щодо прийняття ЦВК рішення про призначення перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад та відповідних сільських, селищних, міських голів у зв'язку з утворенням у вказаних областях об'єднаних територіальних громад, комісія призначила на неділю, 27 березня 2016 року зазначені вибори у десяти таких об'єднаних територіальних громадах вказаних областей", - йдеться в повідомленні.

При цьому ЦВК визначила, що з 6 лютого 2016 року розпочнеться виборчий процес вказаних виборів.

Також ЦВК оголосила про старт 6 лютого 2016 року виборчого процесу перших виборів депутатів 10 районних у місті Києві рад, який відбудуться також 27 березня наступного року.

Крім того, Центрвиборчком звернувся до Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування та Комітету ВР з питань правової політики та правосуддя з метою надання роз'яснень щодо застосування положень законів "Про добровільне об'єднання територіальних громад" та "Про місцеві вибори" з урахуванням пункту 29 частини першої статті 85 Конституції України стосовно призначення перших виборів сільського, селищного, міського голови та депутатів сільської, селищної, міської ради об'єднаної територіальної громади, в тому числі міської (міста обласного значення), до складу якої увійшли територіальні громади сіл, селищ, міст, розташованих на території суміжного району, без ухвалення ВР рішення щодо відповідних змін в адміністративно-територіальному устрої.

Нагадаємо, перший в Україні статут об'єднаної громади було зареєстровано на Дніпропетровщині.

Довідка. Децентралізація

31 серпня Верховна Рада на позачерговому засіданні ухвалила в першому читанні зміни до Конституції в частині децентралізації.

Законопроект № 2217а передбачає, що виконавчу владу в районах і областях, у Києві та Севастополі здійснюють префекти. Префект є державним службовцем, якого призначає на посаду та звільняє з посади за поданням Кабміну президент України.

Також законопроект регламентує, що префект під час здійснення своїх повноважень відповідальний перед президентом України, підзвітний та підконтрольний уряду.

Префект на відповідній території здійснює нагляд за додержанням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування, координує діяльність територіальних органів центральних органів виконавчої влади.

Згідно із законопроектом, префект спрямовує і організовує діяльність територіальних органів центральних органів виконавчої влади та забезпечує їх взаємодію з органами місцевого самоврядування в умовах воєнного або надзвичайного стану, надзвичайної екологічної ситуації.

Систему адміністративно-територіального устрою України, як передбачено у проекті закону, складають адміністративно-територіальні одиниці: громади, райони, регіони. Територія України поділена на громади. Громада є первинною одиницею у системі адміністративно-територіального устрою України. Декілька громад становлять район. АР Крим та області є регіонами України. Особливості Києва, Севастополя у системі адміністративно-територіального устрою України визначаються окремими законами.

Законопроектом передбачено, що особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей визначаються окремим законом.

Окрім того, законопроект передбачає, що територіальна громада здійснює місцеве самоврядування як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування шляхом самостійного регулювання суспільних справ місцевого значення та управління ними в межах Конституції і законів України.

Голова громади, депутати ради громади, районної, обласної ради обираються на вільних виборах на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування.

У законопроекті зазначено, що матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є земля, рухоме і нерухоме майно, природні ресурси, інші об'єкти, що є у комунальній власності територіальної громади. Окрім того, фінансовою основою передбачаються місцеві податки і збори, частина загальнодержавних податків та інші доходи місцевих бюджетів.

Законопроект №2217а регламентує, що повноваження сільських, селищних, міських голів та депутатів місцевих рад, обраних на чергових виборах у жовтні 2015 року та місцевих виборах у період з жовтня 2015 року до жовтня 2017 року, припиняються з дня набуття повноважень відповідно головами громад, радами громад, районними та обласними радами, обраними на наступних чергових місцевих виборах у жовтні 2017 року.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 772 | Додав: adminA | Теги: 27 березня, перші вибори депутатів, мерів, 0 об'єднаних територіальних громад
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ