Пт, 2024-04-26, 05:15


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 18 » У 2011 році в Україні буде рекордно мала кількість випускників шкіл
15:41
У 2011 році в Україні буде рекордно мала кількість випускників шкіл
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

У 2011 році в Україні очікується рекордно низька кількість випускників за всі роки незалежності. Цьогоріч їх було 392 000 (у тестуванні брали участь 430 000), в наступному буде лише 192 000.

Причина в тому, пише газета "Сегодня", що наступного року мають закінчити школу діти, які народилися у 1993-1994 роках, - в період найжорстокішої кризи в країні.

Як вважає заступник голови парламентського комітету з питань освіти Максим Луцький, від браку абітурієнтів постраждають насамперед приватні і невеликі державні регіональні виші.

"ВНЗ не доберуть встановлені ліцензійні обсяги. Буде істотно скорочено держзамовлення (кількість студентів-бюджетників) - воно буде пропорційне кількості випускників. Найбільша проблема - жорстка конкуренція за студентів-контрактників, їх буде дуже мало, адже це гроші, за які живе вищий навчальний заклад". Тобто виші зможуть, у кращому разі, заповнити бюджетні місця, але на контракт вже не буде кого брати.

Той факт, що заклад не добере студентів, ударить і по викладачах. "Вишу потрібно забезпечити їх навантаженням, щоб вони отримали зарплату. Тепер же навантаження буде менше і годин теж менше. Відповідно, виші відмовлятимуться від викладачів-сумісників, розраховуючи лише на свій штат", - пояснив Луцький.

Як відомо, велику частину заробітків викладачів становить саме "погодинка", тобто кількість годин, які вони читають у різних вишах.

У маленьких вишах побоюються, що через дефіцит випускників багатьом доведеться закритися. "У нас завжди був пристойний конкурс, але він, безумовно, знизиться. Виживуть найкращі", - заявив ректор Тернопільського національного педуніверситету Володимир Кравець. На його думку, кількість бюджетних місць сильно урізувати не будуть. "Трохи понизять планку, але не на 150 000 же!" - зазначив він.

"Держзамовлення понизять, скоріше за все, удвічі. Але є побоювання, що коли кількість випускників знову зросте, його можуть не повернути до колишніх обсягів", - зазначив координатор громадської ініціативи "Студентський захист" Андрій Чорних. У 2012 році буде подібна ситуація, а ось у 2013-му випускників буде близько 400 000.

Раніше міністр освіти Дмитро Табачник заявив, що держзамовлення у вишах "істотно" скоротять. Також він повідомив, що Міносвіти домагатиметься формування держзамовлення лише спільно з Мінекономіки, без залучення інших міністерств, навіть якщо ВНЗ перебувають в їхньому підпрядкуванні.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1175 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ