Чт, 2024-03-28, 13:33


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 25 » У Богуславі відкрили пам'ятник на честь земляків-бійців Армії УНР, які загинули під Базаром. ФОТО
10:51
У Богуславі відкрили пам'ятник на честь земляків-бійців Армії УНР, які загинули під Базаром. ФОТО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


20 листопада 2010 року у м. Богуслав Київської області відкрили пам’ятний знак козакам Армії УНР: Білецькому Іванові Омельковичу та Бондаренку Оверкові Ісаковичу. Сталося це на подвір’ї Свято-Миколаївського чоловічого монастиря Української Православної Церкви Київського Патріархату.
Обидва воїни взяли участь в Другому зимовому поході Армії УНР тилами більшовиків у 1921 році. Потрапивши у полон до ворога під Малими Миньками, Бондаренко та Білецький були страчені червоними під Базаром. В анкетах розстріляних зазначено, що вони є уродженцями Богуславщини. Проте Оверко Бондаренко насправді народився на Черкащині. Напевно, прагнучи вберегти рідних від більшовицьких репресій, надав про себе помилкові дані.

Мешканці Богуслава вирішили вписати імена обох воїнів на меморіальній дошці. Один з організаторів спорудження пам’ятного знаку богуславець Сашко Мельник так прокоментував це рішення: «Якщо людина, яка йшла на смерть в ім’я свободи України, перед розстрілом назвалась богуславцем – для нас це велика честь. Ми шануватимемо його як рідного земляка».

Ідея спорудити пам’ятний знак з’явилась іще влітку 2010 року. Ініціативна група богуславців сконтувала з благодійною ініціативою «Героїка» - спільно розробили ескіз меморіальної дошки, розпочали збір коштів. Завдяки архівній прація історика Романа Коваля встановили імена Білецького та Бондаренка. Згодом настоятель Миколаївського чоловічого монастиря Української Православної Церкви Київського Патріархату ієроманах Арсеній (Пожарний) благословив будівництво пам’ятного знаку на монастирській землі.

В суботу, 20 листопада, у присутності богуславської молоді та духовенства монастиря відбулось урочисте освячення пам’ятного знаку. На гранітній плиті викарбувано:

В пам'ять про уродженців Богуславщини
учасників Другого зимового походу Армії УНР


Білецького Івана Омельковича

(1898 - †1921)

козака гарматної команди 4-ї Київської дивізії


Бондаренка Оверка Ісаковича

(1890 - †1921)

козака 2-го куреня 4-ї бригади 4-ї Київської дивізії

_______

Обидва у своєму останньому бою
потрапили у більшовицький полон.
Страчені окупантами 22 листопада 1921 року


"Голос UA на РФ" та благодійна ініціатива "Героїка" висловлюють подяку ієромонаху Арсенію (Пожарному) та братії Миколаївського чоловічого монастиря, Петрові Гогулі, Вікторові Кисиленку, Сергію Голуб’єву, Оксані Абрамовій, членам громадської організації «Буслав Січ» та всім городянам Богуслава, завдяки яким на давній монастирській горі постав пам’ятник воїнам Армії УНР.

Довідка про Миколаївський чоловічий монастир Української Православної Церкви Київського Патріархату.


Богуславський Свято-Миколаївський монастир має давню і славну історію. Він був заснований у XVII столітті козацькими старшинами. Під час катерининської секуляризації наприкінці XVIII століття став позаштатним і з чоловічого був перетворений на жіночий. Як і багато інших святинь, із приходом радянської влади його спіткала гірка доля – він був закритий для богослужінь, храми – розграбовані та поруйновані, а черниці – розігнані. В будівлях монастиря влада розмістила педагогічне училище.

З відродженням української державності почали відроджуватися й духовні святині. У напівзруйнованому стані влада передала будівлі монастиря Церкві. Стан цих будівель був аварійний, а від соборного храму зберігся лише фундамент. Інший храм атеїсти поділили на два поверхи, претворивши його на гуртожиток, а задля наруги саме у вівтарній частині облаштували туалет.

У такому стані отримали віруючі святиню і колишню окрасу Богуслава, яка велично стояла на скелястому схилі над річкою Рось. Ні братія монастиря, ані парафіяни самотужки відновити вцілілий, але в аварійному стані храм, не могли. Тому справу відновлення Богуславського монастиря взяв на себе його Священноархімандрит, Патріарх Київський Філарет. За підтримки спонсорів було зроблено капітальний ремонт вцілілого храму, на другому поверсі облаштовані келії для ченців і братська трапезна.

Тепер монастирський двір прикрашає пам’ятний знак воїнам Армії УНР Білецькому Івану Омельковичу та Бондаренку Оверку Ісаковичу.







За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1369 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ