Чт, 2024-03-28, 13:52


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Березень » 15 » У Раді - великий переділ: хто очолить комітети
10:13
У Раді - великий переділ: хто очолить комітети
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Створення нової коаліції тягне за собою зміну керівництва половини парламентських комітетів. На ці посади розраховує нова опозиція. Але Партію регіонів такі плани не влаштовують.
Верховна Рада повинна замінити мінімум 12 голів парламентських комітетів. Ключові з них: комітет з питань бюджету, з питань боротьби з організованою злочинністю та з питань регламенту Верховної Ради, пише в понеділок газета "Дело".

Ротації в парламенті стали неминучими після відходу низки парламентаріїв до Кабінету Міністрів і Адміністрації президента. Так, призначений прем'єр-міністром Микола Азаров звільнив місце голови комітету з фінансів і банківської діяльності.

Нещодавній голова комітету з питань АПК Микола Присяжнюк проміняв парламентське крісло на міністерське.

А заступник глави Адміністрації президента Ганна Герман звільнила місце керівника комітету з питань свободи слова. Щоправда, цієї посади їй довелося б позбутися в будь-якому випадку. Відповідно до закону про Регламент Верховної Ради, парламентської опозиції надається першочергове право вибору посад голів 10 комітетів, і комітет з питань свободи слова, входять до цього переліку.

Також до числа "опозиційних" входять комітети з бюджету, за регламентом, з питань прав національних меншин і міжнаціональних відносин, соціальної політики та праці, науки і освіти, охорони здоров'я, правосуддя, законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, економічної політики, боротьби з організованою злочинністю.

Сім з них, не рахуючи вже вказаного комітету зі свободи слова, очолюють представники нинішньої коаліції - від Партії регіонів, Блоку Литвина, комуністів.

Після входження цих політичних сил до більшості і офіційного проголошення Блоком Юлії Тимошенко про перехід в опозицію має відбутися передача посад, як того вимагає закон про регламент.

За словами члена регламентного комітету Сергія Саса, до переліку слід додати також комітет з питань паливно-енергетичного комплексу та ядерної політики, який очолює Микола Мартиненко. Відповідно до закону про комітети Верховної Ради, керівники фракцій (Мартиненко очолює фракцію НУ-НС) не можуть поєднувати їх з керівництвом комітетами.

Водночас говорити про те, хто прийде на зміну вибулим головам комітетів, поки зарано.

За словами члена комітету з питань АПК Романа Ткача, спочатку депутати повинні визначитися, в якому форматі буде існувати опозиція. Згідно із законом, вона може бути представлена лише в однині. Цю нішу вже зайняла БЮТ. Фракції блоку НУ-НС тепер доведеться приєднуватися до опозиції, яка представлена БЮТом "поштучно", окремими депутатами. Або змінювати регламент парламенту, щоб являти собою окрему опозиційну силу.

Ткач каже, що ініціатива підкоригувати регламент і дозволити співіснування одразу декількох опозицій в парламенті є.

Якщо депутати підтримають зміни, то "опозиційні" комітети доведеться ділити на двох: Блок Тимошенко і блок НУ-НС. Депутати запевняють, що це питання має вирішитися до Великодня (4 квітня). Тільки після визначеності з тими, хто є опозицією, можна буде вести мову про кадри.

Поки що в опозиції немає єдності. Про свій намір формувати тіньовий уряд, крім БЮТ, вже заявили "Фронт змін" і "Єдиний центр".

Тим часом екс прем'єр Юлія Тимошенко, що стала "срібним призером" виборів -2010, і політичний блок чийого імені має другу за чисельністю більшість в Раді, згодна не претендувати на посаду прем'єра тіньового уряду, аби створити об'єднану опозицію, стверджує екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.

І якщо, наприклад, люди Тимошенко готові співпрацювати з лідером Фронту Арсенієм Яценюком , то у самого Яценюка наполягають на тому, що Тимошенко не може бути в складі Кабміну, оскільки не є нардепом (вона склала свій мандат, вступаючи на посаду прем'єра, але законом не передбачено повернення депутатських повноважень після відставки з цієї посади).

ПР не хоче віддавати комітети опозиції

Водночас один з представників у Партії регіонів неофіційно повідомив, що коаліція має намір віддати парламентської опозиції тільки три комітети, які очолювали "регіонали": бюджетний; з питань регламенту та комітет з питань свободи слова.

Однозначно "регіонали" не хочуть віддавати один з найпрестижніших комітетів - комітет з питань фінансів і банківської діяльності.

За даними ЗМІ, його може очолити "регіонал" Василь Горбаль - член цього комітету, член Ради Нацбанку, почесний президент Укргазбанку. Свою зацікавленість у цій посаді не приховує і сам депутат. "Мені було б цікаво очолити цей комітет", - сказав він. На думку Горбаля, швидше за все, посаду голови фінансового комітету залишиться за "регіоналами".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1082 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ