Чт, 2024-04-25, 11:54


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 27 » Україна вшановує пам'ять жертв Голодомору 1932-33 років. ФОТО
11:00
Україна вшановує пам'ять жертв Голодомору 1932-33 років. ФОТО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Україна вшановує пам'ять загиблих внаслідок Голодомору 1932-33 років в Україні. Сьогодні по всій Україні та за кордоном люди проведуть поминальні марші та запалять свічки в пам'ять про жертв Голодомору.

День пам'яті жертв голодоморів відзначається на офіційному рівні, хоча на сайті нинішнього президента немає ніяких розпоряджень щодо проведення у 2010 році заходів до Дня пам'яті жертв Голодоморів. Безліч меморальних заходів проводиться також за ініціативою громадських організацій.

О 9.30 президент України Віктор Янукович взяв участь у жалобних заходах на території Національного музею "Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні" (вул. Лаврська, 15 А).

- Наливайченко заявляє, що 143 країни автоматично визнали Голодомор геноцидом
- Тимошенко назвала обов'язком українців – захистити пам'ять загиблих внаслідок Голодомору

Крім глави держави, у церемонії взяли участь прем'єр-міністр Микола Азаров, предстоятель Української православної церкви Московського патріархату митрополит Володимир, секретар РНБО Раїса Богатирьова, глава Адміністрації Президента Сергій Льовочкін, урядовці, народні депутати, представники духовенства і громадськості, передає УНІАН.

На вшанування пам'яті жертв голодоморів Янукович, Азаров і митрополит Володимир поклали горщики з гілками калини, пшеницею та запаленими свічками до пам'ятника українській дівчинці, яка символізує загиблих під час Голодомору дітей.

Учасники церемонії також відвідали музейну експозицію на території меморіалу. Митрополит Володимир провів поминальну панахиду. Під час церемонії також було оголошено хвилину мовчання.

Напередодні прес-служба глави держави опублікувала "Слово президента до народу в День пам'яті жертв Голодомору", де Янукович "доземно вклоняється пам’яті безневинно убієнних Голодомором".

Сьогодні поминальну ходу та акцію із запаленням свічок біля "Меморіалу пам'яті жертв голодоморів в Україні" проведе громадський оргкомітет, до складу якого входять відомі громадські та культурні діячі, науковці.

О 14.30 від Арсенальної площі до Меморіалу жертв Голодомору вирушить скорботна хода. О 15.00 біля Меморіалу (вул. Івана Мазепи, 15-а) розпочнеться жалобна церемонія. Після покладання траурних композицій Предстоятелі та ієрархи Українських Церков звершать панахиду за упокій душ заморених голодом. О 16.00 буде оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання та акцію "Запали свічку".

Пам’ять жертв Голодомору в Україні вшановують в останню суботу листопада. Понад 20 країн визнали Голодомор 1932-33 років геноцидом українського народу.

Нагадаємо, що президент Віктор Янукович не визнає Голодомор геноцидом українського народу, а вважає його спільною трагедією країн колишнього СРСР.

27 квітня у Страсбурзі на засіданні Парламентської Асамблеї Ради Європи Янукович заявив, що Голодомор не можна визнавати геноцидом. "Це були наслідки сталінського тоталітарного режиму, ставлення до людей", - сказав президент України.

13 січня Апеляційний суд Києва визнав керівників більшовицького тоталітарного режиму винними в геноциді в Україні у 1932-1933 роках.

2006 року з ініціативи президента Віктора Ющенка був ухвалений закон "Про Голодомор 1932-1933 років в Україні", який передбачає кримінальну відповідальність за публічне заперечення Голодомору.

Наливайченко заявляє, що 143 країни автоматично визнали Голодомор геноцидом

Голова політради партії "Наша Україна" Валентин Наливайченко наголошує, що міжнародне співтовариство уже визнало Голодомор геноцидом. За його словами, це відбулося завдяки рішенню українського суду, а через механізм міжнародного права це автоматично визнали 143 країни світу. Про це він сказав в ефірі програми "Час" на "5 каналі".

"Ми маємо відкинути комплекс меншовартості, - підкреслив Наливайченко. - Після того, як український суд завершив розслідування, врахував усі матеріали незалежних експертиз, усі свідчення людей, які пережили Голодомор і виніс вирок, Україна не потребує додаткового визнання".

"Сторонами Універсальної конвенції ООН 1948 року щодо запобігання і покарання за злочини геноциду є 143 країни, і всі ці країни, згідно з міжнародним правом, через механізм конвенції цей злочин уже визнали", - пояснив Наливайченко і нагадав, що Україна є стороною цієї конвенції з 1949 року.

"Тепер уряд України зобов'язаний перекласти мовами Ради безпеки ООН і передати усі документи стосовно рішення суду у секретаріат цієї конвенції. Цим будуть зняті будь-які політичні спекуляції у будь-якій країні", - додав голова політради "Нашої України".

"До рішення українського суду було важливо звертатися до інших держав за політичною, гуманітарною підтримкою, цивілізаційним визнанням злочину геноциду в Україні, але після рішення суду і застосування на нашій території універсальної ООНівської конвенції про злочини геноциду і покарання за них 143 держави є такими, що визнали злочин геноциду у нашій державі, в тому числі і Російська Федерація", - додав Наливайченко.

Тимошенко назвала обов'язком українців – захистити пам'ять загиблих внаслідок Голодомору

Сьогодні, у цей скорботний день, ми згадуємо мільйони наших земляків, яких було приречено на голодну смерть лише за те, що вони були українцями. Так звернулася до громадян України у відеозверненні, присвяченому Дню пам'яті жертв голодоморів, лідер ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко.

"Голодомор 1932-33 років – страшний злочин сталінського режиму проти нашого народу, одна з найбільших трагедій ХХ сторіччя. Намагаючись зламати одвічне прагнення українців до свободи, радянське керівництво обрало найжахливіший спосіб покарання – страту штучним голодом. Як чума, прокотилися по всій Україні спеціальні бригади з конфіскації продовольства – "червоні валки", залишаючи за собою страждання, відчай і смерть", - йдеться у зверненні.

"Експертизою встановлено, що внаслідок Голодомору Україна втратила майже 4 млн. померлими та більше 6 млн ненародженими. Безжальна рука голоду торкнулася практично кожного села, кожної родини. Надто високу ціну заплатив наш народ за прагнення бути господарем на власній землі. Ще й до сьогодні спогад про страшний голод в Україні – це незагоєна рана, невичерпаний біль, непрощений злочин.

Ми глибоко вдячні тим десяткам країн світу, які офіційно визнали Голодомор в Україні геноцидом та засудили його", - наголосила лідер ВО "Батьківщина".

Тимошенко шкодує, що нинішнє керівництво держави заперечує факт геноциду: "Прикро, що нинішнє керівництво держави заперечує факт геноциду, вчиняючи наругу над пам'яттю мільйонів жертв Голодомору. Це не буденне порушення законодавства країни, це порушення загальнолюдських норм моралі.

Але генетична пам'ять народу сильніша за аморальність політиків. Ані попередні десятиліття цензури і замовчування, ані антиукраїнська пропаганда нинішньої влади не перешкодять нації зберегти пам'ять про цю трагедію, розуміти справжні її причини та зробити правильні історичні висновки.

Наш обов'язок – захистити світлу пам'ять про всіх наших братів і сестер, яких тоталітарний режим прирік на голодну смерть", - наголосила Тимошенко.

Тимошенко також закликала громадян України сьогодні увечері запалити жалобну свічку у вікні своєї оселі як символ пам'яті та скорботи. "Просимо Господа у своєму Царстві піклуватися про душі мільйонів невинно убієнних українців. Нехай спомин про них згуртує нас, додасть любові до ближнього та до рідної країни", - йдеться у зверненні.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1087 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ