Сб, 2024-04-27, 04:31


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Березень » 19 » Україна здасть в оренду свої газогони, аби тільки газ дешевший був
18:05
Україна здасть в оренду свої газогони, аби тільки газ дешевший був
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


Українську газотранспортну систему (ГТС) планують передати в концесію після створення газотранспортного консорціуму, повідомив сьогодні, 19 березня, перший віце-прем'єр Андрій Клюєв на прес-конференції в Запоріжжі, передає "Інтерфакс-Україна".
За його словами, газотранспортний консорціум повинен об'єднати Росію з її запасами газу, Україну - як транзитну державу, і Європейський Союз - споживачів блакитного палива.

"Фактично готовий закон про передачу газотранспортної системи в концесію після створення газотранспортного консорціуму. ГТС залишиться у власності держави, але ми зможемо залучити ресурси Євросоюзу для реконструкції і забезпечити стабільність постачань газу до країн ЄС", - сказав Клюєв.

Він зазначив, що завдання нової влади - в першу чергу підвищити привабливість України як транзитної країни. Інакше, переконаний перший віце-прем'єр, після будівництва "Північного потоку" і "Південного потоку" "наша ГТС не буде потрібна ні країнам ЄС, ні Росії".

Клюєв розкритикував діяльність минулої влади, зазначивши, що протягом останніх п'яти років велася неправильна політика - "шукали ворогів, а не партнерів".

На його думку, створення газотранспортного консорціуму і реконструкція ГТС дозволить збільшити надходження до бюджету України, організувати нові робочі місця, а також створити додаткові можливості для розвитку інфраструктури, зокрема будівництва автомобільних і залізних доріг.

"Це величезний державний бізнес: його розвитку повинна сприяти державна політика", - підкреслив Клюєв, додавши: "Робитимемо все для того, щоб весь транзит пішов через Україну".

Раніше Клюєв заявляв, що у разі створення газотранспортного консорціуму не буде необхідності підвищувати тарифи на газ. Про він сказав в інтерв'ю журналу "Профіль".

"В усьому, що стосується тарифів, ми будемо вести досить гнучку і грамотну політику. І якщо ми доведемо до розуму той же газотранспортний консорціум, думаю, у нас не буде необхідності підвищувати тарифи", - сказав він.

Крім того, відповідаючи на питання, чи планується повернути "РосУкрЕнерго" в схему транспортування газу, Клюєв заявив: "Якщо буде газотранспортний консорціум, то взагалі ні про які схеми і мови бути не може".

Також перший віце-прем'єр підкреслив, що газові контракти з Росією, які були підписані попереднім урядом, будуть обов'язково переглянуті.

"Звичайно, це досить тривалий процес. Важливо не зруйнувати систему, яка працює, поки ми не домовимося про реалізацію газотранспортного консорціуму", - зазначив він.

"Адже ми ще з 2003 року почали займатися його створенням, і я думаю, що ми відновимо переговорний процес у цьому напрямку. Це має бути тристоронній проект. Створюється він українською стороною, Росією та ЄС", - заявив Клюєв.

За його словами, "окремо потрібно прийняти закон про передачу в концесію газотранспортної системи, і після цього передати її газотранспортному консорціуму".

"Ніхто не зазіхає на трубу, все залишається в державній власності. Але за рахунок того, що ми залучаємо до орбіти спільної експлуатації консорціуму і Росію, і країни ЄС, ми залучаємо у ГТС досить серйозні інвестиційні ресурси, які дозволяють її реконструювати", - сказав Клюєв.

"І, найголовніше, ми значно підвищуємо зацікавленість цих країн до транспортування газу через Україну. Це одне з основних питань", - заявив перший віце-прем'єр.

Крім того, відповідаючи на питання, чи буде відновлений експорт електроенергії з України, Клюєв сказав: "Хотілося б, звичайно, щоб ми могли максимально створити умови для експорту електроенергії з України".

"У нас у цій сфері є цілий ряд проектів, вони в нас ще з 2006-2007-го залишилися. На превеликий жаль, жодної цієї програми наші попередники не реалізували, хоча в нас вже фактично вони всі були на стадії отримання фінансування", - зазначив він.

Як відомо, раніше президент Янукович заявляв, що має намір відтворити консорціум з управління газотранспортною системою (ГТС) країни. Як стало відомо, "Газпрому", "Нафтогазу" та європейським споживачам запропонують по 33,3% в консорціумі. За задумом Януковича, реалізація цієї ідеї дозволить Києву зменшити закупівельні ціни на імпортний газ, а Москві - відмовитися від будівництва морських газогонів "Північний потік" та "Південний потік".

Що стосується відмови від будівництва газогонів в обхід України - "Північного потоку" і "Південного потоку", - в "Газпромі" неофіційно пояснили, що "поки що немає жодних підстав змінювати стратегію диверсифікації маршрутів постачання". "Пан Янукович буде при владі не так довго, як повинні працювати газопроводи", - пояснив учасник газового ринку РФ.

Російський газовий монополіст "Газпром" готовий інвестувати кошти в модернізацію української газотранспортної системи (ГТС). Відбудеться це в тому разі, якщо інформація про можливе відтворення керівного консорціуму з наданням частки російській компанії підтвердиться. З відповідною заявою в Лондоні виступив заступник голови правління компанії Олександр Медведєв.

Клюєв: основне завдання уряду – ухвалити бюджет

Перше і основне завдання уряду - ухвалити бюджет, який у квітні має бути поданий у Верховну Раду, заявив Клюєв. "Щоб зробити бюджет, нам потрібно ухвалити по всіх міністерствах і держмонополіях програми розвитку, вирішити, будемо будувати мости через Дніпро чи не будемо, багато питань і з підготовки Євро-2012. І ці програми повинні вже передбачати стимул для зростання економіки. Це завдання найближчих двох-трьох тижнів. І завдання дуже серйозне", - заявив Клюєв. За його словами, паралельно готується програма дій уряду на базі програми президента Януковича.

Кажучи про підтримку вітчизняного виробника, Клюєв заявив про плани з поступового скорочення ПДВ і податку на прибуток до 15%. "При підготовці Євро-2012 у нас буде маса будівництв, великі інфраструктурні проекти - дороги, аеропорти, стадіони. Все це стимулює пожвавлення внутрішнього ринку", - заявив Клюєв.

За словами першого заступника керівника Кабінету міністрів, для початку економічного зростання в першу чергу необхідно створити клімат для інвестицій, зокрема в інфраструктуру. Реалізовуватимемо фінансові ресурси в конкретних проектах, які повинні здійснювати лише українські підрядники, сказав він.

Окрім цього, заявив Клюєв, в кожній галузі визначаються так звані точки зростання - це підприємства або монополії, в які необхідно вкласти додатковий ресурс, і тоді вони за собою починають витягати масу інших підприємств-суміжників. "Таким чином, пожвавлюється ціла галузь, цілий регіон", - пояснив перший віце-прем'єр. "Ми взагалі настроєні будувати, створювати, творити, і нас абсолютно не цікавить зведення політичних рахунків", - додав Клюєв.

Відповідаючи на питання про плани уряду щодо приватизації великих вітчизняних держпідприємств, Клюєв відповів, що "найбільш невдячна справа - це продавати те, що було створено українським народом". А у разі, якщо вже виникне необхідність в приватизації якихось стратегічних об'єктів, Клюєв передбачає спеціальні рішення уряду і парламенту. На думку першого віце-прем'єра, в першу чергу уряд повинен налагодити ефективне управління державною власністю.

"Не так, як зараз - від зборів акціонерів до зборів. Повинен бути чіткий і жорсткий контроль. Припустимо, підприємство дає прибуток - добре, якщо збитки - чому, адже там є частина державної власності?! Тобто, потрібно розбиратися з кожним підприємством окремо, і цим займатимуться всі галузевики", - заявив Клюєв.

Він зазначає продовження стагнації практично у всіх галузях. "Ось така ситуація: грошей в бюджеті практично немає, податки вилучені на півроку наперед", - констатує перший віце-прем'єр. Але, на його думку, "до літа буде легше". "Як тільки почнуться інвестиції в економіку - процес прискориться. До речі, кожного, хто це робитиме, потрібно окремо опікати, вибачте на слові - на руках носити. І, до речі, інвесторів ми не ділимо на іноземних та вітчизняних. Це люди, які вкладають свої гроші в економіку країни", - заявив Клюєв.

Він повідомив, що відповідає в уряді за весь реальний сектор економіки, за винятком сільського господарства.

Відповідаючи на запитання про те, за який термін буде доведена ефективність нинішніх дій уряду, Клюєв відповів: "Хоч би 10 років треба попрацювати, щоб все встало на свої місця. І Україна буде успішною країною. Дуже хочу бачити її такою"
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1007 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ