Вт, 2024-04-23, 23:38


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2018 » Червень » 5 » Українці у Перемишлі пройшли тисячною ходою, поляки принесли банер про "бандеризм"
23:19
Українці у Перемишлі пройшли тисячною ходою, поляки принесли банер про "бандеризм"
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Близько півтори тисячі українців пройшли ходою у польському прикордонному місті Перемишль та поблизькому селі Пикуличі, відзначаючи 29-й рік поспіль свято української національної пам’яті.

Про це пише "Громадське радіо".

Польські прикордонники прискіпливо перевіряли документи й автобуси делегацій, через що не всі охочі змогли вчасно потрапити на акції. Учасники ходи були у вишиванках й несли українські та польські прапори, а військовий оркестр грав національні пісні.
 
Через минулі провокації, уже другий рік поспіль хода відбувається під посиленою охороною. У 2016-му під час аналогічного заходу польські футбольні хулігани і націоналісти кілька разів нападали на учасників ходи, вигукували образливі гасла, побили декого з учасників й порвали вишиванку одного з українців, через те що вона була у чорно-червоних тонах.

Цього разу захід відбувався під посиленою охороною: на чолі й у кінці колони було декілька поліцейських автомобілів, а самих учасників оточили з усіх сторін. Окрім поліцейських в екіпіруванні, були люди в цивільному із позначками поліція, або просто із раціями. Також наглядали агенти внутрішньої розвідки (аналог українського СБУ), які знімали марш на невеликі камери.
 
Троє поляків принесли із собою банер із написом: "Сусіди українці, застерігаємо, досить брехні і досить мовчання. Жодних символів і знаків бандеризму та УПА на теренах Польщі". Люди, які тримали цей банер не супроводжували колону, а лише стояли обабіч дороги, якою йшли учасники маршу. До кінцевої точки – українського військового цвинтаря – люди дійшли без інцидентів.
 
У братській могилі у Пикуличах поховано понад дві тисячі українців — вояків та старшин Армії УНР і УГА, які у 1918-1919 роках померли тут у таборах для військовополонених.

"Вони гинули не на фронті, а з голоду й холоду. У цьому таборі щоденно помирало близько ста українців. Через брак санітарних умов та довготривале погане харчування виникали епідемії, зокрема тифу й туберкульозу. Коли військові гинули, їх викидали за огорожу та з настанням весни починався нестерпний сморід, тож трупи почали вивозили сюди (на теперішній український військовий цвинтар, – ред.) й клали як оселедці", — каже мешканець Перемишля, українець за походженням Олександр Колянчук.

Нагадаємо, суд Перемишля вирішив обмежити волю 20 особам, які в червні 2016 року перешкоджали в Перемишлі проведенню церковної ходи українців.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 834 | Додав: adminA | Теги: поляки, тисячна хода, бандеризм, Банер, українці, Перемишль
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ