Пт, 2024-04-26, 10:07


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2010 » Серпень » 27 » Уряд України поки не має наміру запроваджувати квоти на експорт зерна
15:36
Уряд України поки не має наміру запроваджувати квоти на експорт зерна
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

   Уряд України поки не має наміру запроваджувати квоти на експорт зерна, як це планувалося раніше, повідомив сьогодні, 27 серпня, віце-прем'єр-міністр Віктор Слаута. "Поки що квоти (на експорт зерна) запроваджувати не будемо", - сказав він журналістам, передає "Інтерфакс-Україна".

Віце-прем'єр зазначив, що зернотрейдери, що працюють в Україні, пропонували уряду запровадити квоти на експорт зерна з 15 вересня поточного року.

"Доживемо до 15 вересня, і, якщо нічого не трапиться, хай ринок собі вільно працює", - сказав Слаута.

За його словами, квотування експорту зерна може бути запроваджене у разі різкого підвищення цін на світових ринках і при спекулятивних процесах усередині країни.

Слаута також повідомив, що в даний час Україна експортує зерно в штатному режимі.

"Ніхто нікого не затримує, кораблі із зерном йдуть на експорт", - сказав він, коментуючи заяви ряду операторів зернового ринку, що в портах України затримуються судна із зерном.

Як повідомлялося раніше, за даними учасників ринку, квотування в Україні может бути запроваджено з 15 вересня.

"Моя думка, що весь цей сир-бор з квотами був для того, щоб реально побачити, які баланси, що у нас реально є. В Україні достатньо зерна, але ймовірність запровадження квотування після 15 вересня я оцінюю як дуже високу", - говорить Микола Горбачов, директор New World Graine.

Як повідомлялося, українська влада та представники бізнесу блокують експорт зернових з України. Як випливає з внутрішнього листування Держмитниці та її регіональних підрозділів, експортувати збіжжя з країни хоч і не заборонено, але практично неможливо.

26 серпня Міжнародна асоціація торгівлі зерном і кормами (GAFTA) надіслала листи до ЄС і СОТ, звинувативши українську владу в тіньовому регулюванні експорту зерна (створення митних перешкод, затримки в портах і на залізниці).

Тим часом, як стало відомо, у вільному вивозі пшениці з країни зараз не зацікавлені й самі учасники ринку. Вони пропонують уряду запровадити тимчасову заборону на її експорт, що дасть їм змогу скористатися правом розірвати невигідні чинні договори, пояснивши це форс-мажорними обставинами.

Про блокування експорту збіжжя з українських портів стало відомо із заяв учасників ринку наприкінці липня. Влада відреагувала на це миттєво. 2 серпня віце-прем'єр Сергій Тігіпко звинуватив у затримках постачань Державну митну службу, пообіцявши вимагати покарання чиновників, "дії яких призводять до збитків бізнесу і держави".

Уряд України має намір обмежити експорт зерна до кінця 2010 року для забезпечення продовольчої безпеки країни шляхом квотування сумарним обсягом 2,5 млн тонн. Про це повідомив 17 серпня на нараді з представниками Українського аграрного союзу міністр аграрної політики Микола Присяжнюк.

"Завтра Кабінет міністрів розглядає питання про обсяги квот, узгоджених із зернотрейдерами. Пропонуємо дати можливість (експортувати) 2,5 млн тонн до кінця року", - сказав він.

Він уточнив, що додатково буде відпущено 1 млн тонн зерна, що вже перебуває в портах, і квотування не стосуватиметься кукурудзи.

За його словами, пропонується встановити квоту на експорт ячменю на рівні 1 млн тонн, пшениці - 1,5 млн тонн. Крім того, буде ще й додаткова деталізація з фуражної і продовольчої груп.

Міністр зазначив, що датою початку квотування запропоновано встановити 1 вересня поточного року. Він також повідомив, що з початку поточного маркетингового року (з 1 липня по 16 серпня) вже експортовано 2,69 млн тонн зерна, зокрема 1,2 млн тонн ячменю і 1,1 млн тонн пшениці.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1064 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ