Пт, 2024-04-19, 08:05


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Липень » 1 » В Україні набув чинності антикорупційний закон
15:35
В Україні набув чинності антикорупційний закон
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Першого липня набув чинності Закон України "Про засади запобігання та протидії корупції", однак, за винятком статей 11 і 12, які наберуть чинності з 1 січня 2012 року. З 1 липня чиновникам заборонено приймати подарунки частіше двох разів на рік. І то лише як прояв, наприклад, гостинності.

Ціна подарунка не може перевищувати 50% мінімальної заробітної плати, або 480 грн. Подарунки автоматично стають державною або комунальною власністю. Виняток становлять подарунки від близьких, виграші в лотереях і конкурсах. Крім того, чиновникам заборонено мати в безпосередньому підпорядкуванні родичів, зазначає РБК.

Посилено відповідальність за отримання хабарів. Тепер за хабарі до 3339 гривень передбачається не тільки штраф, а й тюремне ув'язнення терміном до 5 років.

Передбачено й норму про декларування чиновниками не тільки доходів, а й витрат (якщо витрати перевищують 150 тисяч гривень), але вона вступить в силу з 1 січня 2012 року.

Посилюється покарання і за давання хабара посадовій особі - тепер за це можна отримати до 10 років позбавлення волі.

Закон розширює коло осіб - суб'єктів відповідальності за корупційні діяння. У цей список потрапили не тільки чиновники середньої ланки, а й перші особи - президент України, прем'єр, спікер, генпрокурор, міністри, керівники центральних органів виконавчої влади. Крім того, боротьба з корупцією торкнеться сфери надання публічних послуг - зокрема, діяльності аудиторів і нотаріусів.

"Ми очікуємо викорінити так звану кругову поруку і замовчування корупційних дій", - заявив президент Віктор Янукович. Янукович підписав закон без внесення зауважень. За словами президента, досі ефективної боротьби з корупцією в Україні не було.

За словами президента, цей закон враховує численні пропозиції представників міжнародних організацій і світовий досвід. Янукович подякував за співпрацю в роботі над документом всім міжнародним інститутам, які брали участь, зокрема, GRECO - організації з протидії корупції, яка наприкінці травня відзначила провал України в плані законодавчого забезпечення боротьби з корупцією та невідповідність європейським стандартам боротьби з корупцією за 13 напрямами.

Депутати планують допрацьовувати цей закон. Експерти відзначають його прогресивність, але вважають, що деякі норми потребують удосконалення. У першу чергу це стосується декларування витрат чиновників і їхніх близьких родичів.

Останні півтора року Україна жила фактично без антикорупційного законодавства. При цьому три нових закони, які мали з 1 січня 2011 року майже з нуля сформувати антикорупційне законодавче поле, парламент скасував.

Зокрема, в грудні 2010 року Верховна Рада визнала таким, що втратив силу, пакет законів "Про засади запобігання та протидії корупції", "Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень" та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення".

Нагадаємо, що 7 квітня Верховна Рада схвалила антикорупційний закон, запропонований президентом Віктором Януковичем. За ухвалення документа в другому читанні і в цілому проголосували 277 народних депутатів.

Пізніше цей закон підписав і сам президент, заявивши, що за мінімальними підрахунками, українське суспільство втрачає близько 20 млрд грн - це кошти, які не надійшли до бюджету або були вкрадені за допомогою корупційних схем.

Водночас Україна посідає останні місця щодо рівня корупції серед країн Європи. Так, за показниками поширення корупції та хабарництва Україна посідає 24-те, передостаннє місце в Європі. А в рейтингу економічних свобод Україна - на останньому місці в Європі та 164-му місці у світі зі 179 країн.

Про високий рівень корупції в Україні та відсутність боротьби із нею говорять і в ЄС та НАТО.

Так, GRECO - група держав з протидії корупції Ради Європи - відзначила провал України в плані законодавчого забезпечення боротьби з корупцією та невідповідність європейським стандартам боротьби з корупцією за 13 напрямами. Про відсутність прогресу в боротьбі з корупцією в Україні в 2010 році заявляв і голова представництва Європейського Союзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра.

Ар'єв: антикорупційний закон будуть застосовувати тільки проти тих, хто заважає владі

Антикорупційний закон, який сьогодні набув чинності, буде застосовуватися тільки проти тих, хто заважає нинішній владі в Україні. Таку думку висловив народний депутат Володимир Ар'єв, коментуючи набуття чинності антикорупційним законом, повідомляє УНН.

"Цей закон буде працювати тоді, коли його буде вигідно застосувати владі. На папері (антикорупційний закон) буде залишатися тоді, коли буде потреба застосувати її проти представників влади і, зокрема, Партії регіонів", - зазначив народний депутат.

Він також зазначив, що вибіркова юстиція і переслідування в Україні - норма життя для нинішньої влади. "Тому цей закон, як і всі решта, буде використовуватися тоді, коли це буде вигідно нинішній владі", - підкреслив Ар'єв.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 968 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ