Пт, 2024-04-26, 19:08


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 19 » 18 листопада Верховна Рада ухвалила новий Податковий кодекс
09:15
18 листопада Верховна Рада ухвалила новий Податковий кодекс
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/



Верховна Рада Україна ухвалила Податковий кодекс України. За таке рішення у четвер проголосували 269 народних депутатів із 348, зареєстрованих у залі.

Згідно з цим рішенням, парламент ухвалив окремий закон, згідно з яким внесено зміни до низки інших чинних законів у зв'язку з ухваленням Податкового кодексу.

Водночас голова комітету з питань митної та податкової політики Віталій Хомутинник та міністр фінансів Федір Ярошенко пообіцяли народним депутатам підготувати до завтрашнього засідання законопроект про внесення змін до Податкового кодексу, в якому врахувати всі пропозиції та зауваження, висловлені під час сьогоднішнього голосування, передає прес-служба Верховної Ради.

Перед голосуванням за ухвалення Податкового кодексу слово взяв лідер фракції БЮТ Іван Кириленко, який розкритикував ухвалення цього документа, зазначивши, що парламентська більшість "робить подарунок українському народу", і звернувся до більшості зі словами "Ми повертаємо вам цей подарунок".

Після його слів депутати фракції БЮТ склали в стопки томи проекту Податкового кодексу і поклали їх на трибуну, за якою стояв Хомутинник. Депутати фракції Партії регіонів одразу ж прибрали з трибуни ці матеріали.

Під час голосування і після того, як на табло висвітилася необхідна кількість голосів для позитивного рішення, представники опозиції вигукували: "Ганьба".

Зазначимо, депутати ухвалювали кожну статтю документу два дні - у вівторок і четвер. В середу над ним парламентарі працювали в профільному комітеті Ради. Під час ухвалення в сесійній залі було розглянуто більше 4 тисяч поправок і пропозицій. Переважну частину з них було відхилено парламентською більшістю.

В новому варіанті Податкового кодексу депутати передбачили нові види перевірок для податківців та надали їм можливість застосовувати адміністративний арешт майна підприємців у разі невиконання ними своїх обов'язків.

Окрім цього, парламент проголосував за зниження податку на прибуток з 25% до 16%. Також депутати залишили в новому проекті оподаткування депозитів фізичних осіб, яке має бути впроваджене в 2015 році, і податок на нерухоме майно.

Серед іншого, Рада підвищила акцизний збір на моторні бензини та дизпаливо, зберегла ставки акцизу на спирт, алкогольні напої й сигарети, і запровадила акциз на скраплений газ. При цьому найбільшого резонансу викликало затвердження депутатами нової спрощеної системи оподаткування. Відповідне питання обговорювалось близько години.

Утім, багато питань документу ще вимагають доопрацювання, зазначили в парламенті представники усіх депутатських фракцій у своїх заключних промовах.

Основні положення Податкового кодексу, у разі підписання його президентом України Віктором Януковичем, набудуть чинності 1 січня 2011 року.

Зазначимо, що більше 2 тисяч представників малого та середнього бізнесу пікетували сьогодні будівлю Верховної Ради, протестуючи проти проти ухвалення Податкового кодексу. Учасники акції протесту скандували "Влада геть!", "Ганьба!". Вони стукали пластиковими пляшками, кришками від каструль, а також палицями по металевих відрах.

У вівторок, 16 листопада, під Радою проти Податкового кодексу протестували близько 30 тис осіб. Подібні акції проходили в багатьох інших містах України.

Перше читання проекту Податкового кодексу відбулося 7 жовтня поточного року.

Депутат Ляпіна бачить підстави для оскарження Податкового кодексу

У парламентській опозиції заявляють, що існують підстави для оскарження ухваленого Верховною Радою в четвер Податкового кодексу.

"Я вважаю, що на сьогодні ми матимемо низку підстав. Юристи ще проаналізують, але у нас буде кілька підстав, щоб оскаржити як сам процес ухвалення, так і зміст цього документа, в Конституційному Суді", - сказала народний депутат України (фракція НУ-НС) Ксенія Ляпіна журналістам у четвер, коментуючи ухвалення в парламенті Податкового кодексу.

Ляпіна також зазначила, що підприємці звертатимуться до президента Віктора Януковича з проханням не підписувати Податковий кодекс. "Особисто я слабо вірю в реалістичність таких звернень, але такі звернення будуть", - сказав вона.

За словами депутата, Податковий кодекс був ухвалений одним голосуванням до закону, згідно з яким вносяться зміни до низки інших чинних законів, зокрема і до одного з кодексів. "Цього робити не можна і це є порушенням законодавства, регламенту Верховної Ради і Конституції", - наголосила Ляпіна.

За її словами, Конституційний Суд України в одному зі своїх роз'яснень чітко вказав, що, ухвалюючи будь-який кодекс, не можна цим документом вносити зміни до іншого кодексу.

Литвин пропонує удосконалити Податковий кодекс перед відправкою Януковичу

Спікер українського парламенту Володимир Литвин прогнозує, що парламент внесе уточнення до Податкового кодексу перед тим, як цей закон буде направлений на підпис президентові Януковичу. Про це він сказав після голосування по прийняттю Податкового кодексу.

"Напрацьовані уточнення до цього документа складають 32 сторінки. Таке прохання, аби зараз (податковий) комітет разом з Кабінетом міністрів проаналізували цей документ, і ми оформимо його відповідно до 131 статті регламенту і проголосуємо вже уточнення і зміни до закону перед його підписанням і відправкою Президенту", - сказав Литвин. При цьому він не уточнив, коли Рада може розглянути ці доповнення до кодексу.

Виторг "спрощенців" понад річної межі обкладатимуть 15-відсотковим податком

Сума доходів, отримана понад встановлену для фізособи-підприємця, що працює на єдиному податку, межу річного виторгу (300 тис. грн і 600 тис. грн із касовим апаратом), обкладатимуть податком за ставкою 15%.

Відповідну статтю Податкового кодексу підтримав парламент у четвер, під час розгляду Податкового кодексу у другому читанні.

Крім того, 15%-ним податком обкладається прибуток спрощенців, отриманий, зокрема, від діяльності, не зазначеної у відповідному свідоцтві фізособи-підприємця, а також від фінансових операцій, на які не поширюється спрощена система оподаткування.

У випадку здійснення фізособою-підприємцем діяльності не по місцю, зазначеному у свідченні, воно зобов'язано оплатити податок по ставці 600 грн на місяць із початку звітного року, у якому виявлено таке порушення, з урахуванням оплаченого податку за цей період. При цьому такий платник податку зобов'язан внести зміни у свідчення платника податку.

Ці норми передбачається ввести в дію з 1 квітня 2011 року.

Крім того, у випадку якщо вартість сумарного залишку товарів на торговельному місці й/або на складі у фізособи-підприємця при здійсненні їм роздрібної торгівлі перевищує передбачений для такого платника граничний обсяг річного доходу, фізособі зобов'язано перейти на загальну систему оподатковування з наступного кварталу й втрачає право платити податки по спрощеній системі оподатковування протягом наступного календарного року.

Передбачається, що таку норму буде введено з 1 липня 2011 року.

Чинне законодавство передбачає у випадку перевищення річного виторгу підприємця-"спрощенця" розміру 300 тис грн перехід на загальну систему оподатковування, але при цьому не передбачає, яким способом оподатковається надлишок.

Парламент не розширив переліку видів діяльності для "спрощенців" та збільшив ставки єдиного податку

Верховна Рада не врахувала вимог малого бізнесу й опозиції щодо спрощеної системи оподаткування. Про це свідчить ухвалення статті 291 розділу 14 Податкового кодексу. За відповідне рішення сьогодні, 18 листопада, проголосували 252 депутати. Його народні обранці розглядали більш ніж годину через велику кількість пропозицій і правок.

Зокрема, відповідно до змін Податкового кодексу, спрощеною системою оподаткування будуть користуватися фізичні особи - підприємці, обсяг доходу яких не перевищує 300 тисяч гривень.

До того ж, кількість людей, які одночасно працюють на такого підприємця, не може перевищувати 2 осіб.

Окрім цього, за умови застосування при здійсненні розрахункових операцій касових апаратів, до категорії "спрощенців" зможуть потрапити фізичні особи - підприємці, обсяг доходу яких сягає 600 тисяч гривень. Також їм дозволяється перебувати у трудових відносинах не більше ніж з 5 особами, які одночасно працюють.

Переважна кількість пропозицій депутатів, які було відхилено, стосувалася збільшення індикативного рівня для визначення "спрощенців". Так, пропонувалося обсяг доходів збільшити до 1 мільйона гривень, і надати можливість підприємцю працевлаштувати 10 осіб.

При цьому спрощена система оподаткування не буде поширюватися на:

- діяльність у сфері розваг; - виробництво та роздрібний продаж підакцизних товарів; - виробництво та роздрібний продаж пально-мастильних матеріалів; - усі види діяльності з дорогоцінними металами і дорогоцінним камінням; - видобуток та реалізацію корисних копалин; - фінансову діяльність; - операції з нерухомим майном; - оптову торгівлю і посередництво в оптовій торгівлі; - діяльність з надання послуг у сфері телерадіомовлення; - діяльність у сфері наземного, водного, авіаційного транспорту, надання додаткових транспортних послуг та допоміжних операцій (крім діяльності таксі, діяльності нерегулярного пасажирського транспорту та діяльності автомобільного вантажного транспорту); - зовнішньоекономічну діяльність, крім експорту програмного забезпечення і відповідних послуг; - діяльність з надання послуг пошти та зв'язку; - діяльність з проведення розслідувань та забезпечення безпеки; - діяльність у сфері права; - діяльність у сфері бухгалтерського обліку та аудиту; - діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії; - діяльність з консультування з питань комерційної діяльності та управління; - рекламну діяльність; - технічні випробування та дослідження; - підбір та забезпечення персоналом; - діяльність з перепродажу предметів мистецтва, колекціонування та антикваріату, діяльність з організації торгів (аукціонів) виробами мистецтва; - роздрібну торгівлю виробами з дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння, обробленим та необробленим дорогоцінним камінням; - роздрібну торгівлю уживаними товарами, товарами "секонд-хенд"; - роздрібну торгівлю через мережу Інтернет; - роздрібну торгівлю через торгові автомати.

Депутати ухвалили ставки єдиного податку і внесок до Пенсійного фонду у розмірі 300 грн

Згідно з ухваленою сьогодні статтею 294 проекту Податкового кодексу, ставки податку встановлюються щороку органами місцевого самоврядування залежно від виду господарської діяльності за календарний місяць у таких межах: для населених пунктів з населенням понад 500 тис людей - від 20 до 600 грн; з населенням від 150 тис до 500 тис - від 20 до 400 грн; для інших населених пунктів - від 20 до 200 грн.

Діяльність у галузі інформатизації обкладається єдиним податком у відповідності з вищезгаданими умовами. Проект кодексу, ухвалений в першому читанні, передбачав для цього виду діяльності ставку єдиного податку на рівні 1 тис грн.

Для підприємців, що здійснюють діяльність як за місцем реєстрації, так і в іншому населеному пункті, встановлено ставку єдиного податку 600 грн. Раніше передбачалася ставка податку в розмірі 1500 грн.

Як повідомив в ході засідання Верховної Ради Віталій Хомутиннік, єдиний податок переведений на рівень місцевих бюджетів.

Крім того, Хомутиннік зазначив, що щодо юридичних осіб передбачені п'ятирічні податкові канікули з податку на прибуток, зокрема для підприємств, що перейшли зі "спрощеної" системи оподаткування на загальну систему і мають річний оборот до 3 млн грн.

Кодексом передбачено, що фізичні особи, які здійснюють діяльність нерегулярного пасажирського транспорту, діяльність автомобільного вантажного транспорту мають право застосовувати спрощену систему оподаткування до 1 січня 2013 року.

Передбачається, що зміни в застосуванні спрощеної системи оподаткування в цілому повинні бути запроваджені з 1 квітня 2011 року.

Чинна ставка єдиного податку становить 200 грн без урахування збору до Пенсійного фонду, який становить 300 грн.

Як повідомлялося, парламент на сьогодні вже розглянув повністю 13 розділів проекту Податкового кодексу в другому читанні. В цілому документ міістить 340 статей.

Парламент, зокрема, ухвалив норму, відповідно до якої не включаються до складу валових витрат витрати на придбання товарів (робіт, послуг) у фізособи-"спрощенця" (окрім витрат у зв'язку з придбанням робіт, послуг у сфері інформатизації).

Хомутиннік обіцяє розширити перелік видів діяльності, що підлягають спрощеному оподаткуванню

Види діяльності, що підлягають спрощеному оподаткуванню, будуть переглянуті перед остаточним ухваленням проекту Податкового кодексу. "Сьогодні до кінця голосування ми переглянемо весь перелік видів діяльності (що підлягають спрощеному оподаткуванню)", - сказав голова комітету з питань податкової і митної політики Віталій Хомутиннік.

За його словами, комітет ще раз обговорить цю статтю проекту Податкового кодексу з урядом.

Глава комітету також зазначив, що "частину видів діяльності, які заслуговують уваги, варто було б повернути (у відповідну статтю кодексу)".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 2807 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ