Пт, 2024-04-26, 14:47


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 1 » WikiLeaks став жертвою витоку інформації
22:09
WikiLeaks став жертвою витоку інформації
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Портал інтернет-викриттів WikiLeaks опинився в центрі грандіозного скандалу. Правда, цього разу все загрожує обернутися проти самих учасників проекту, а також проти тих, хто з ним співпрацював.

Річ у тім, що, як передає Бі-Бі-Сі, в Інтернет потрапили 251 тисяча файлів, які власне є секретним листуванням американських дипломатів, отриманим WikiLeaks. Сайт передав ці скандальні документи своєму основному партнерові - газеті The Guardian для публікації, правда, перед цим їх планувалося відредагувати (зокрема, передбачалося прибрати з документів імена інформаторів, які надали їх).

Проте несподівано документи, які передавалися через захищений паролем секретний сервер, опинилися в загальному доступі, причому не відредагованими. Посилання, перейшовши за яким можна було дістати доступ до цих матеріалів, і необхідний для цього пароль були опубліковані на сайті Twitter одним з його користувачів, який знайшов ці дані на сайті Bittorrent.

WikiLeaks стверджує, що витік стався без відома адміністрації сайту і покладає провину за інцидент на The Guardian. За версією адміністрації сайту, інформація про секретний архів і пароль були опубліковані в книзі "WikiLeaks: війна Джуліана Ассанджа з таємничістю очима учасників", яку написали журналісти The Guardian Девід Лі і Люк Гардінг.

"Журналіст The Guardian в результаті халатності або із злим наміром розкрив всьому світу надсекретний пароль до невідредагованих матеріалів порушуючи наші домовленості з керівництвом The Guardian, - мовиться в заяві на сторінці WikiLeaks на сайті Twitter.

В результаті, були піддані розголосу "надсекретні паролі для дешифровки всього відредагованого архіву "Кейблгейта", який має в своєму розпорядженні WikiLeaks", цитує заяву адміністрації сайту InoPressa.

У повідомленні також наголошується, що представники WikiLeaks вже звернулися в Держдепартамент і провели дії для підготовки судового розгляду.

У свою чергу The Guardian звинувачення на свою адресу заперечує, заявляючи, що пароль на секретний архів міг потрапити в Інтернет через чию завгодно провину або навіть в результаті прогалини в системі безпеки самого сайту WikiLeaks.

"Депеші дипломатів були надані The Guardian на декілька годин через надійний сервер, після чого сервер відключили від Інтернету і всі файли видалили, як раніше домовилися сторони", - пише газета.

Звинувачення з боку WikiLeaks на адресу книги журналісти називають "абсурдними".

"Так, в книзі опублікований якийсь пароль, але журналістам сказали, що він діятиме всього декілька годин. Коли в лютому книга побачила світ, ніяких претензій з приводу публікації пароля не було. За минулі сім місяців співробітники WikiLeaks могли б видалити файли. Той факт, що вони цього не зробили, явно демонструє: проблеми виникли не через книгу", - підсумовує газета.

Тим часом, даний інцидент може мати найтрагічніші наслідки. Адже деякі експерти вважають, що людям, які співпрацювали з WikiLeaks і чиї імена були обнародувані в результаті витоку, може загрожувати небезпека. Річ у тім, що багато інформаторів цього сайту проживають на Близькому Сході і країнах Азії. А в багатьох країнах цих регіонів розкриття державних таємниць карається стратою.

Варто також зазначити, що це не перший випадок, коли імена інформаторів WikiLeaks стають відомі. Після першого випадку, коли сайт оприлюднив файли, не видаливши дані про інформаторів Держдепу США, WikiLeaks піддався атаці хакерів.

Днями WikiLeaks опублікував чергову партію секретного листування американських дипломатів, в тому числі, що стосується відносин Росії з партнерами по СНД.

Загалом, починаючи з листопада 2010 року Wikileaks опублікував на своєму інтернет-сайті, а також розіслав у різні ЗМІ понад 250 тис секретних документів, що компрометують в першу чергу США та їхні дії в Іраку і Афганістані. Найскандальніші з цих файлів вийшли на перших шпальтах газет і журналів всього світу.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 851 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ