Вт, 2024-04-23, 12:42


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Березень » 25 » Затримано двох вбивць Грабовського. Версії слідства. ВІДЕО
14:00
Затримано двох вбивць Грабовського. Версії слідства. ВІДЕО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Силовики затримали ще одного підозрюваного у вбивстві адвоката російського ГРУшника Олександра Александрова Юрія Грабовського. Про це сьогодні, 25 березня, на брифінгу повідомив головний військовий прокурор Анатолій Матіос, передає "Інтерфакс-Україна".

"Вчора вранці завдяки дуже скрупульозній і напруженій роботі невеликої групи кращих офіцерів Служби безпеки України... разом зі слідчими військової прокуратури і Одеського СБУ затримали ще одну особу, крім арештованого більше тижня тому одного з виконавців зникнення адвоката Грабовського", - розповів головний військовий прокурор.

"Ця друга особа була затримана в Одеській області, і в процесі проведення слідчих дій з наданням всіх передбачених законом прав на захист цієї особи, отримані були дані від цієї затриманої особи про місце і обставини вбивства адвоката Грабовського", - додав Матіос.

За його словами, затриманий згодом вказав на місцеперебування тіла адвоката. "Після проведення всіх процесуальних оформлень свідчень цієї особи, невелика група представників "Альфи", військової прокуратури та слідчих і оперативних співробітників СБУ під моїм керівництвом... виїхали на територію Київської області і, починаючи з 7 години вечора (24 березня - ред.) до 4-ї ранку, ми шукали місце поховання і місце вбивства адвоката Грабовського", - сказав головний військовий прокурор.

"Після вказівки затриманим (місця поховання Грабовского - ред.) в покинутому колишньому колгоспному саду за 27 км від міста Жашкова (Черкаська область - ред.), о 4 годині ночі відразу після початку відкопування місця, зазначеного затриманим злочинцем, ми відразу наткнулися на тіло загиблого", - додав він.

За словами Матіоса, в даний час огляд місця події триває, проводяться слідчі дії за участю судово-медичних та інших експертів.

Він розповів, що Грабовський був убитий насильницьким шляхом із дострілюванням із вогнепальної зброї.

Злочинці накачали Грабовського наркотичними речовинами, вивезли з Одеси до Києва, а потім повезли в ліс. Затриманий також розповів, що на ногу адвокату причепили браслет з вибухівкою і погрожували підірвати, якщо спробує втекти або комусь сказати. З браслетом адвоката привезли в київський офіс, де хотіли забрати гроші, розповів Матіос, якого цитує ТСН.

"На місці вчинення злочину були знищені речові докази, тобто одяг двох виконавців. Розподілено виділені на це (вбивство – ред.) грошові кошти, і здійснено все для створення алібі для себе і видимості виїзду захисника російських спецназівців за межі України з інтенсивним відображенням його нібито перебування за межами України, в Єгипті, і створення подальших меседжів про те, що він не може повернутися в Україну внаслідок його переслідування та погроз. Це не відповідає дійсності", - заявив прокурор, передає УНІАН.

Головний військовий прокурор повідомив, що підозрювані в причетності до вбивства адвоката є громадянами України, у одного з них знайдено підроблене посвідчення співробітника спецслужби.

Серед різних версій вбивства Грабовського розглядається версія про спеціально заплановану операцію.

"Крім корисливих, побутових та інших версій, слідство розглядає версію спеціально спланованої операції для того, щоб не тільки на свідченнях осіб про нібито належність до спецслужб одного з них, відновити реальну картину подій", - сказав Матіос.

"Всі версії слідства (я про них не буду розповідати) будуть відпрацьовані, не дивлячись на всі можливі перепони і негативні коментарі. Для цього виділені найкращі фахівці... Ми будемо досліджувати мотиви і встановлювати інших можливих причетних, багато моментів потребує перевірки", - сказав Матіос.

При цьому він підкреслив, що швидко розкрити злочин і вийти на місцезнаходження ймовірних злочинців дозволили технічні засоби.

Головний військовий прокурор також подякував главі Служби безпеки України Василю Грицаку за те, що були виділені кращі оперативні фахівці - три людини, які, за словами Матіоса, свого часу знайшли екс-главу департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача, засудженого за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе в 2000 році.

10 березня стало відомо про зникнення адвоката Грабовського, який мешкав у готелі в Одесі. Поліція відкрила кримінальне провадження за ч.1 ст.115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

Національна асоціація адвокатів України заявила, що з Грабовським немає жодного зв`язку з 7 березня.

На сторінці Грабовського у Facebook 9 березня з`явився запис, в якому він зазначив, що не з власної волі виїхав з України. Однак колеги адвоката заявили, що така поведінка не властива для Грабовського.

20 березня заступник Генпрокурора – головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що в аеропорту "Одеса" затримано одного з підозрюваних у викраденні Грабовського. За його словами, затриманий – громадянин України - зізнався в тому, що до викрадення Грабовського причетні спецслужби РФ.

Матіос акцентував, що на спецоперацію з викрадення адвоката російська сторона направила "десятки тисяч доларів", в тому числі, на забезпечення зловмисників підробленими документами.

21 березня Матіос також повідомив, що на російських спецназівців Євгена Єрофеєва і Олександра Александрова з боку іноземних спецслужб готувався замах у центрі Києва.

Суд над ГРУшниками триватиме

Суд над спецназівцями ГРУ Генштабу РФ Євгеном Єрофеєвим і Олександром Александровим триватиме і буде доведений до кінця, незважаючи на вбивство адвоката Грабовського, запевняє заступник генерального прокурора України - головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

"Не дивлячись на те, що трапилося, права на захист затриманих і підозрюваних російських військовослужбовців Єрофеєва і Александрова забезпечені. Судове слухання призначене на 5 квітня. Воно відбудеться за будь-яких обставин, з дотриманням усіх засобів і механізмів безпеки щодо російських громадян", - сказав він.

Він підкреслив, що українська сторона має намір якомога швидше процесуальним і законним шляхом прийти до рішення українського суду і вироку щодо військовослужбовців РФ.

"А вже тоді будуть прийняті політичні та процесуальні рішення, які дадуть можливість повернути невинну, засуджену в ході судилища Надію Савченко в обмін на російських військовослужбовців, відповідно до міжнародних конвенцій, якщо на це піде Російська Федерація", - додав Матіос.

Крім того, Матіос розкритикував позицію помічника адвоката Євгена Єрофєєва Оксани Соколовської, яка відмовилася співпрацювати зі слідством під час розшуку зниклого Грабовського.

"Хочу наголосити про вкрай нелюдську позицію колеги загиблого - помічника адвоката Соколовської, який ухилявся від слідчих дій і категорично, до останнього не визнавав одного із затриманих, через що ми втратили час на розшук", - зазначив військовий прокурор.

Довідка

16 травня 2015 року сили АТО затримали в зоні бойових дій в Луганській області двох російських військовослужбовців - капітана Єрофеєва і сержанта Александрова.

Під час допиту Єрофеєв зізнався, що очолював диверсійно-розвідувальну групу з 12 осіб, до складу якої входив Александров.

26 серпня головний військовий прокурор України Анатолій Матіос заявив, що досудове розслідування стосовно Єрофеєва і Александрова завершено.

Він зазначив, що ці російські військовослужбовці обвинувачуються у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч.2 ст.437 (ведення агресивної війни або агресивних воєнних дій), ч.2 ст.201 (контрабанда), ч.2 ст.332-1 (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї), ч.1 ст.263 (носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї, боєприпасів, вибухівки без передбаченого законом дозволу), ч.1 ст.258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації, керівництво нею) і ч.3 ст.258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України.

10 лютого 2016 року суд продовжив арешт Єрофеєва і Александрова до 9 квітня 2016 року.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 851 | Додав: adminA | Теги: версії слідства, затримання двох вбивць Грабовського
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ