Пт, 2024-04-26, 03:39


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Липень » 6 » Зливи погано позначаться на врожаї в Україні
10:42
Зливи погано позначаться на врожаї в Україні
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Міністерство агарової політики прогнозує збільшення частки фуражного зерна в урожаї 2011 року внаслідок злив. Про це повідомив сьогодні, відповідаючи на запитання журналістів, міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк, передає УНІАН.

"Звісно, через дощі кількість продовольчого зерна буде зменшена", - повідомив Присяжнюк, додавши, що на сьогодні фахівці проводять розрахунки, і до кінця тижня ці показники будуть відомі.

За словами міністра, на сьогодні через тривалі дощі на полях уже відзначаються такі негативні факти, як проростання пшениці в колосі. "Вже критична маса дощів накопичилася, і ми сподіваємося на прогнози синоптиків Гідрометцентру, згідно з якими в середу-четвер період дощів закінчиться. І сподіватимемося, що нам вдасться зібрати обсяг урожаю, який прогнозували", - повідомив Присяжнюк, зазначивши, що на сьогодні міністерство не знижувало прогнозу валового збору зерна.

При цьому міністр висловив сподівання, що дощі, які випали, дають надію розраховувати на хороший урожай цукрових буряків і кукурудзи.

Нагадаємо, за прогнозами Мінагропроду, урожай зерна цього року сягне 45 млн тонн.

Експерти обіцяють поганий урожай картоплі й дефіцит ягід

Свинцеві хмари і проливні дощі, які не вщухають уже другий тиждень, починають викликати занепокоєння аграріїв. За словами начальника відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру Тетяни Адаменко, за 10—12 днів випало від 2,5 до 3,5 місячної норми опадів. Особливо щедрою на вологу погода була на Кіровоградщині, Черкащині, в деяких районах Київщини та Миколаївщини, які, за злою іронією долі, відіграють роль всеукраїнської житниці. А отже, під дощами–градами можуть загинути мільйони тонн збіжжя, передає "Україна молода".

Зокрема, у проблемних регіонах втрати зерна можуть становити 15—20 відсотків. Метеорологи навіть готують зменшити свій прогноз урожаю зернових на мільйон тонн — до 42 млн.

Інші аграрні експерти, втім, висловлюються не аж так песимістично. Хоча й визнають: мокрих днів для агросектору України випало занадто. "Перший тиждень дощів з точки зору прогнозу врожаю можна було оцінювати позитивно, але другий становить певні загрози", — каже генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.

Проте, за його даними, зменшувати прогноз урожаю сьогодні ще завчасно. "Очікуємо 44—45 мільйонів тонн, — прогнозує експерт. — Адже дощі стали проблемою для ранніх зернових, тоді як для пізніх і технічних культур, зокрема кукурудзи, навпаки, волога підвищує врожайність. Тож сподіваємося, що кукурудза і дасть планований вал зерна".

Але якщо Україна й залишиться з хлібом, то з "другим хлібом" українців цьогоріч можуть виникнути проблеми. "Стверджувати про можливий неврожай картоплі нині завчасно", — оптимістично налаштований Володимир Лапа. Метеорологи оцінюють ситуацію трохи критичніше — і не лише через дощ. "У другій половині травня спостерігалися дуже високі температури на глибині формуванні клубнів. Через це могло сформуватися багато дрібних плодів або взагалі не сформуватися. Тож очікувати хороший урожай картоплі не варто, ця дія незворотна", — зазначає Адаменко. І дощі не врятують ситуацію, швидше за все — навпаки.

Зливи й похолодання збіднять овочеве меню українців. "Погода затримала дозрівання основних овочевих культур, — каже Лапа. — А отже, ціни на них залишаються високими. Йдеться насамперед про огірки й помідори. Капуста, втім, дешевшає, незважаючи на тенденцію". Практично невідворотним виглядає і дефіцит ягід, насамперед малини.

"Практично весь урожай малини пропав — вона стала водянистою. Тобто практично нетранспортабельною, — каже експерт Федір Рибалко. — Тож ціни на малину не опускатимуться нижче 30—35 грн за кілограм". Дорогою буде й смородина, а вартість кілограма вишні не опускатиметься нижче 20 грн.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1115 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ