Вт, 2024-04-23, 13:43


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 12 » Бориспільський суд розгляне справу про історичний хабар у 42 млн доларів
12:23
Бориспільський суд розгляне справу про історичний хабар у 42 млн доларів
Інші останні Кримінальні новини і надзвичайні новини на сайті holosUA.com/

Генпрокуратура передала до суду звинувачувальний висновок проти колишніх чиновників Броварського району Київської області. Вони у 2008 році намагалися отримати хабар розміром в 42 млн доларів. Раніше екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко називав її найбільшим хабарем, який був зафіксований в Україні. За підозрою в здирстві на лаву підсудних сіли екс-голова Броварської районної адміністрації Микола Діденко, колишній начальник управління земресурсів району Михайло Колодій, його заступник Олександр Стецюк і ще два посередники в організації злочину - всього п'ять чоловік, повідомляє газета "Дело".

У міліції і прокуратурі повідомляли, що ці гроші чиновники вимагали у сірійського бізнесмена за виділення в Броварському районі земельних ділянок загальною площею 76 га для будівництва котеджного містечка.

Підсудні на даний момент провини своєї не визнають і відмовляються надавати свідчення в суді, говорять в прокуратурі. Їх адвокати наполягають, що спочатку зі свідченнями повинен виступити потерпілий - саме так проходить по справі сирійський бізнесмен і майже інвестор Алхадж Яхія Ахмат. На даний момент він знаходиться в Україні, але на останнє судове засідання з'явитися не зміг через хворобу.

Всі підсудні також знаходяться в Україні. Після тривалого перебування під вартою 31 березня 2010 року були звільнені Микола Діденко і Михайло Колодій. Олександр Стецюк був відпущений на волю ще в жовтні 2009-го. В даний час всі вони знаходяться під підпискою про невиїзд.

Як розповів прокурор Дмитро Лобань, що представляє у суді звинувачення, справу проти броварських чиновників з середини липня 2010 року почав розглядати Бориспільський міськрайонний суд. Правоохоронні і судові органи навмисне не довірили долю звинувачених Броварському суду, щоб уникнути можливого впливу на суддів. За три місяці вже відбулося сім засідань у справі про хабар. З них більшість була присвячена клопотанням з боку адвокатів підсудних щодо обвинувачувального висновку прокуратури.

У суді позицію прокуратури дещо ослаблює той факт, що хабар так і не був переданий кінцевому одержувачеві. У момент операції по затриманню злочинців міліція вилучила дві валізи з грошима у посередника - "зв'язкового" між одержувачем і господарем крупної суми. Ця людина якраз несла "перший транш" представникам місцевої влади. У зв'язку з цим головних фігурантів звинувачують не в отриманні хабара, а в замаху на отримання хабара, що є менш серйозним злочином.

Окрім іншого, в ході слідства з'ясувалося, що в процесі переговорів між стороною інвесторів і чиновниками Броварського району загальна сума хабара була зменшена з $42 млн до $11,2 млн. Саме ця сума фігурує в обвинувачувальному висновку прокуратури. Також варто відзначити, що у валізах, які були вилучені оперативниками у момент затримання, знаходилося тільки 11 млн грн.

Як мовиться в матеріалах слідства, спочатку у сирійського бізнесмена чиновники вимагали $38 млн за виділення 36 га землі у межах Погребської сільради Броварського району, а потім ще $4 млн за виділення 40 га на території Семиполківської сільради (менш престижна земля). Пізніше сторони домовилися про зменшення розміру хабара до $7,2 млн за землю в селі Погреби (по $2 тис за сотку).

Якщо суд визнає провину підсудних, то найсерйозніше покарання понесуть екс-голова Броварської районної адміністрації Микола Діденко, якому загрожує до 12 років позбавлення волі, і колишній начальник управління земельних ресурсів району Михайло Колодій - йому "світить" вісім років вироку.

Сума найбільшого хабара, який правоохроронці виявили в 2010 році, складає 2,5 млн грн. За даними МВС, саме цю суму вимагали за 2,5 га землі в одній з областей України. У 2009 році розмір найбільшого хабара, який отримав державний чиновник, складав 6 млн грн.

Середня сума хабара у 2010 році майже досягла 24-х тисяч гривень. Під час кризи 2009 року розмір середнього хабара в Україні становив 108 тисяч гривень. За даними відділу боротьби з корупцією, хабарники підвищили розцінки, незважаючи на кризу.

За статистикою, найчастіше до кримінальної відповідальності за хабарі в Україні притягуються керівники територіального управління Рахункової палати, керівники представництв регіональних відділень Фонду держмайна, голови райдержадміністрацій, мери і інші держслужбовці.

У 2008 році найбільшим серед викритих хабарів був хабар в сумі 26 млн грн, який отримали голова і депутат селищної ради в АРК Крим за вирішення земельного питання.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Кримінальні новини і надзвичайні новини | Переглядів: 1194 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ