Чт, 2024-04-25, 23:56


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 19 » Лукашенко пропонує Азербайджану постачати нафту Бєларусі по "Одеса-Броди"
16:17
Лукашенко пропонує Азербайджану постачати нафту Бєларусі по "Одеса-Броди"
Інші останні Навіны Беларусі на сайті holosUA.com/

Президент Бєларусі Олександр Лукашенко пропонує Азербайджану постачати нафту за своп-схемою по нафтопроводу "Одеса-Броди", а далі в реверсі по "Дружбі" до Бєларусі. Про це Лукашенко повідомив сьогодні, 19 листопада, зустрічаючись в Мінську з президентом Державної нафтової компанії Азербайджану Ровнагом Абдуллаєвим, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми ведемо наші переговори не проти когось. Я маю на увазі постачання до Бєларусі, на наші НПЗ, азербайджанської нафті. Перш за все, за своп-схемою. Ми це не приховуємо", - заявив Лукашенко.

Глава держави зазначив, що "ви виграєте десятки доларів на одній тонні, ми - також виграємо".

При цьому білоруський президент сказав, що "якщо ми не домовимося, то ми все одно купуватимемо нафту на таких же умовах в басейнах Середземного моря, Чорного моря, ще десь, і за своп-схемою постачатимемо її до Бєларусі".

"А свою нафту, яку ми видобуваємо у Венесуелі, купуємо у Венесуелі, - ми знайдемо компанію, яка постачатиме на ринки Америки, Північної Америки", - заявив Лукашенко.

"Але ми хотіли б, щоб ми це робили зі своїми друзями (з Азербайджаном)", - заявив він.

Лукашенко висловив готовність розглядати "будь-які варіанти співпраці щодо вуглеводневої сировини". Крім того, додав президент Бєларусі, "поки ми побудуємо у себе заводи з розрідження природного газу, а Азербайджан буде на побережжі чи то Грузії, чи то Росії зріджувати цей газ, як це робить Катар, то ми із задоволенням купуватимемо у вас цей природний газ".

"Це буде значно вигідніше, ніж купувати газ у "Газпрому", - вважає білоруський президент.

За його словами, "всі ці напрями співпраці ми не приховуємо і хотіли б, щоб Азербайджан був нашим партнером в цій справі".

Лукашенко сказав, що ці проблеми він неодноразово обговорював з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим. "Ільхам Гейдарович до цього нормально ставиться. Думаю, настав час зробити кілька кроків вперед", - заявив Лукашенко.

Лукашенко заявив про хорошу динаміку розвитку торговельно-економічної співпраці з Азербайджаном. "Думаю, якщо ми з вами домовимося по очевидному, дуже вигідному напряму співпраці (щодо постачань нафтм), то ми значно збільшимо цей товарообіг. Я думаю, ми домовимося", - упевнений Лукашенко.

Як заявив, у свою чергу, Абдуллаєв, перед поїздкою до Бєларусі він отримав відповідні інструкції від президента Азербайджану. Він проінформував Лукашенка про те, що "сьогодні у нас пройшло гарне обговорення з питань збільшення нашого товарообігу, питань свопу".

"Ми добре попрацювали, знайшли рішення, і ми вам доповімо про рішення цих питань", - зазначив президент Державної нафтової компанії Азербайджану.

Раніше перший віце-прем'єр Бєларусі Володимир Сємашко заявив, що Бєларусь прокачає у пробному режимі першу партію нафти по нафтопроводу "Одеса-Броди" до Мозирського НПЗ.

Він повідомив, що обсяг прокачування становитиме 80 тис т. За його словами, ця нафта, куплена у Венесуелі і поставлена до Бєларусі на умовах своп. "Нафтопроводом буде прокачано іншу, не венесуельську нафту", - сказав Семашко.

Як відомо, господарчі суб'єкти Бєларусі і України 25 жовтня в Мінську підписали контракт на організацію пробного прокачування нафти по нафтопроводу "Одеса-Броди" в аверсному режимі. Планується, що нафту буде закачано в нафтопровід в порту "Південний" і потім транспортовано по "Одеса-Броди" і південній гілці нафтопроводу "Дружба" на Мозирський НПЗ.

Також у Мінську було підписано контракт на транспортування в 2011-2013 роках нафти по нафтопроводу "Одеса-Броди" в аверсному режимі і постачанні нафти до Бєларусі на умовах своп. Раніше джерело в профільному відомстві зазначало, що Бєларусь планує організувати свопові постачання нафти з України, Казахстану і, можливо, Ірану.

Як відомо, нафтопровід "Одеса-Броди" працює в реверсному режимі в напрямку до Одеси. В даний час венесуельська нафта постачається до України танкерами по морю, а до Бєларусі прямує залізничним транспортом.

Перший віце-прем'єр України Андрій Клюєв і перший заступник прем'єра Бєларусі Володимир Семашко 12 липня підписали угоду між Кабінетом міністрів України і урядом Бєларусі про заходи з розвитку співпраці щодо транспортування нафти по території України до Бєларусі.

За даними Мінпаливенерго, Україна має технічні можливості для прийому нафти в чорноморських портах країни, її перевантаження і подальшого транспортування до Бєларусі з використанням залізничного і трубопровідного транспорту відповідно до запропонованих бєларуською стороною обсягів - до 4 млн тонн нафти в період з 1 травня 2010 по квітень 2011 року з подальшим збільшенням до 10 млн тонн нафти на рік.

Контракт про постачання нафти до Бєларусі через Одеський морський торговий порт підписаний під час візиту президента цієї країни Олександра Лукашенка до Венесуели в березні. Згідно з домовленостями Лукашенка і президента Венесуели Уго Чавеса, Мінськ планує купити у Каракаса 4 млн тонн нафти в 2010 році і 10 млн тонн - в 2011 році.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Навіны Беларусі | Переглядів: 1077 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ