Пт, 2024-03-29, 09:28


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Березень » 18 » На станції Крути відтепер кожен потяг даватиме гудок
12:40
На станції Крути відтепер кожен потяг даватиме гудок
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Потяги, які проходитимуть повз станцію Крути в Чернігівській області, сигналитимуть на честь загиблих за Україну героїв. Про це повідомила прес-служба Українського інституту національної пам'яті.

"Відтепер щодня кожен потяг, який проходитиме через залізничну станцію Крути на Чернігівщині, звуковим сигналом буде нагадувати усій Україні про юнаків, які у січні 1918 року стримували тут наступ більшовицьких військ на Київ", - йдеться у повідомленні.

З ініціативою вшановувати полеглих Героїв Крут та інших захисників України звуковим сигналом потягів перед станцією Крути Інститут звернувся до ПАТ "Українська залізниця" в лютому 2016 року. Позитивна відповідь не забарилася.

"Усі структурні підрозділи регіональної філії "Південно-Західна залізниця" отримали вказівку постійно подавати сповіщальний сигнал потягами при під’їзді до залізничного переїзду, розташованого поблизу с. Пам’ятне Борзнянського району Чернігівської області, де розташований Меморіальний комплекс "Пам'яті Героїв Крут", - поінформував Інститут національної пам'яті.

Довідка

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути, що за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом окупаційної армії російських більшовиків під керівництвом Михайла Муравйова та загоном з київських курсантів і козаків "Вільного козацтва" у кількості близько трьох сотень вояків.

У бою під Крутами оборонці української державності отримали переконливу військову перемогу. Наступ ворога було зупинено і здійснено організований відступ, руйнуючи за собою колії і мости. Російсько-більшовицькі нападники втратили боєздатність на чотири дні. Агресор мусив підтягнути нові сили, відремонтувати підірвані й поруйновані мости та залізничні колії, і лише після цього продовжувати свій наступ на Київ, не так залізничним шляхом, як на реквізованих селянських возах, запряжених кіньми, по розмоклій дорозі.

Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір, який врятував молоду українську державність.

Одним з вікопомних епізодів стало поховання 27 юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і були ними закатовані. На перепохованні у Києві біля Аскольдової могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в тому бою, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш "Пам'яті тридцяти".

Після цього про подвиг молоді під Крутами було забуто на більш як 70 років. Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками. Лише 2006 року на місці бою під Крутами встановлено пам'ятник, а з нагоди 80-ї річниці бою Монетний двір випустив в обіг пам'ятну гривню.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 823 | Додав: adminA | Теги: гудок, потяг, станція Крути
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ