Пт, 2024-04-26, 06:28


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 11 » Росія відмовляється від транзиту нафти по Україні і Бєларусі
16:13
Росія відмовляється від транзиту нафти по Україні і Бєларусі
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Російська "Транснефть" заявила, що більше не потребує використання нафтопроводів "Одеса-Броди" і "Дружба". З 2011 року компанія зможе прокачувати нафту альтернативними напрямами поза межами України і Бєларусі, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Втім, у Мінпаленерго вважають, що заява компанії пов'язана радше з високими тарифами на прокачування, аніж з появою альтернатив. А експерти зазначають, що повна відмова від цих напрямів навряд чи можлива.

- У Росії кажуть, що не бачать підстав для зниження вартості газу для України

У середу, 9 листопада, перший віце-президент АК "Транснафта" Михайло Арустамов заявив, що з наступного року Росія відмовиться від прокачування нафти нафтопроводом "Одеса-Броди". За його словами, Росія активно використовувала маршрути "Броди-Одеса" і "Броди-Південний", коли у неї не вистачало експортних потужностей. Але в результаті введення в експлуатацію трубопровідної системи "Східний Сибір-Тихий океан" цей дефіцит різко скоротився.

У січні 2011-го з початком щорічного перекачування 15 млн тонн нафти до Китаю він практично зникне. "Завантажувати чужі порти на збиток своїм ми, звичайно, не будемо", - сказав Арустамов.

За його словами, з урахуванням найближчої перспективи запуску порту в Усть-Лузі в Ленінградській області, "Транснафта" не залежатиме від країн, територією яких проходять нафтогони. Михайло Арустамов уточнив, що завантажувати другу чергу Балтійської трубопровідної системи планується нафтою, яка зараз прокачується нафтопроводом "Дружба" через Бєларусь до Гданська, а також тією, що йде по "Броди-Одеса" і "Броди-Південний".

Після цього, за його словами, будуть усунені загрози зниження обсягів нафтовидобутку, які виникали через проблеми з транзитерами.

Магістральний нафтопровід "Одеса-Броди" побудований у 2001 році для транспортування каспійської нафти. Україна протягом двох років безуспішно намагалася домовитися про транспортування по ньому каспійської нафти в прямому напрямі. Не отримавши пропозицій з боку компаній, які видобувають нафту в Казахстані, Кабмін наприкінці червня 2004 року дозволив використовувати трубопровід для транспортування російської нафти в реверсному режимі. Потужність трубопроводу становить 9 млн тонн.

Джерело "КоммерсантЪ-Украина" в Мінпаливенерго повідомило, що "Транснефть" не транспортує нафту у напрямі Броди-Одеса, починаючи з травня 2010 року. "Тоді нам пояснили, що через зростання тарифів цей напрям економічно невигідний. Ми кілька разів порушували питання відновлення прокачування, проте у відповідь російська сторона вимагала понизити тарифи", - пояснив він.

Джерело нагадало, що Україна домовилася про транзит нафтопроводом 4-5 млн т венесуельської нафти через свою територію до Бєларусі. "Щойно з'явилися домовленості з Бєларуссю, нам знов запропонували понизити ціну прокачування і завантажити трубопровід. Але Бєларусь згодна з чинним тарифом, і тому є сенс працювати з нею, а не з "Траснефтью", - зазначив співбесідник.

Перший віце-прем'єр Андрій Клюєв напередодні заявив, що пробна прокачка венесуельської нафти по нафтопроводу "Одеса-Броди" до Бєларусі може початися 17 листопада.

Директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн вважає, що Росія буде вимушена повернутися до використання "Одеса-Броди": "Після того як Придніпровські магістральні нафтопроводи почали транспортувати сировину для Кременчуцького НПЗ, цей напрям став єдиним шляхом доставки нафти на Одеський НПЗ, що належить "Лукойлу". Він також додав, що доставляти нафту на цей завод залізницею або морем на 10 дол за тонну дорожче, ніж по трубопроводу, і це може зробити продукцію заводу неконкурентною на ринку.

Член комітету Верховної Ради з ТЕК Олександр Гудима нагадує, що найближчими роками Росія має намір збільшити видобуток нафти на 10-15%. "Якщо це відбудеться, нафтопроводів, що діють, буде вже недостатньо, і питання "Броди-Одеса" знову стане актуальним", - говорить він.

Як повідомлялося раніше, Росія парафувала рамкову угоду з Україною про транзит нафти, яка визначає взаємодію сторін у цій галузі. Також РФ не уточнила гарантованих обсягів транзиту нафти, необхідних для підписання угоди. Про це 27 жовтня в Києві повідомив міністр енергетики РФ Сергій Шматко.

Відповідаючи на запитання, чому з російського боку досі не створено умов для підписання відповідної угоди з фіксацією обсягів транзиту, Шматко зазначив, що складність полягає в тому, що компанія "Транснефть" лише транспортує, а не видобуває нафту.

"У нас справді немає гарантованих обсягів. Наша компанія "Транснефть" є транспортною компанією і не може дати гарантій (оскільки не видобуває нафту). Тому ми на сьогодні домовилися про підписання угоди, яка б регулювала наші відносини в галузі транзиту нафти. Вона має рамковий характер, але порядок взаємодії сторін там прописаний. Ми приступаємо до внутрішньодержавних процедур на кожній стороні, і далі робота з уточнення обсягів транзиту і умов триватиме", - сказав Шматко.

При цьому він не уточнив термінів, які знадобляться для з'ясування обсягів транзиту.

У свою чергу міністр палива і енергетики України Юрій Бойко пояснив тоді журналістам, що угода про транзит нафти розрахована на 5 років і передбачає обсяг транспортування близько 25 млн тонн. "Деталі і технічні умови будуть обумовлюватимуться надалі і закріплюватися відповідними угодами", - сказав він.





За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1020 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ