Сб, 2024-04-27, 06:35


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 11 » Російські ЗМІ дізналися ім'я того, хто "здав" шпигунів у США - це був їхній російський "начальник"
14:18
Російські ЗМІ дізналися ім'я того, хто "здав" шпигунів у США - це був їхній російський "начальник"
Інші останні Новини росії на сайті holosUA.com/

Російська преса стверджує, що їй відомий зрадник, який видав американцям 11 російських агентів-нелегалів, що працювали в США. Газета "КоммерсантЪ" за результатами власного розслідування заявляє, що зрадник - полковник Щербаков, який довгий час служив у Службі зовнішньої розвідки Росії (СЗР) начальником американського відділу управління "С", що займається роботою з нелегалами.

У СЗР не підтвердили, але і не спростували цю інформацію. Глава прес-бюро СЗР Сергій Іванов лише сказав: "Ми не коментуємо замітки в газетах", передає NEWSru.com.

- Полковник здав одного з найдосвідченіших російських шпигунів у США

Групу російських громадян було заарештовано у США наприкінці червня за звинуваченням у шпигунстві. У липні їх обміняли у віденському аеропорту на чотирьох росіян, засуджених раніше у РФ за шпигунство.

Те, що російсько-американський шпигунський скандал, що вибухнув літом, став результатом зради, російська влада не приховує. Прем'єр-міністр Володимир Путін під час зустрічі з викритими і висланими зі США агентами заявив: "Це результат зради, а зрадники завжди погано кінчають".

Тепер високопоставлений співробітник кремлівської адміністрації також запевнив: "Ми знаємо, хто він і де він... Можете не сумніватися - Меркадера за ним вже послали" (Рамон Меркадер - агент радянських спецслужб, який у 1940 році в Мексиці убив Льва Троцького ударом льодоруба по голові).

Про те, що полковник Щербаков - зрадник, у СЗР могли б зрозуміти заздалегідь, вважають джерела. Проте в російській розвідці не взяли до уваги того факту, що донька Щербакова давно живе в США. "Дивно, чому ніхто не здивувався тому, що в людини на такій посаді є рідня за кордоном. Це лише одне з багатьох питань в цій справі, яке цікавить слідство", - розповів "Комерсантові" знайомий з ходом розслідування розвідник.

У СЗР нічого не запідозрили, навіть коли Щербаков відмовився від підвищення по службі, що пропонувалося йому приблизно за рік до шпигунського скандалу. Мабуть, Щербаков вирішив таким чином уникнути необхідної у разі підвищення перевірки на детекторі брехні. Це означає, що він вже тоді активно співпрацював з американськими спецслужбами.

Син Щербакова, який трудився в іншому відомстві, - Держнаркоконтролі, спішно покинув Росію, відлетівши до Америки незадовго до викриття російських агентів, зазначає видання.

Сам же зрадник, за словами джерела газети в російських держструктурах, втік з країни лише за три дні до червневого візиту російського президента Медведєва в США. "Після цього американці, побоюючись, що ми, запідозривши зраду, почнемо витягувати зі США своїх нелегалів, почали їх заарештовувати. Це поставило Білий дім у вкрай ніякове становище і змусило понервувати: адже ніхто не хотів ускладнювати перший візит Медведєва до Штатів", - пояснило джерело.

Про затримання російських розвідників у США було оголошено 28 червня, вже після візиту Медведєва за океан.

Полковник здав одного з найдосвідченіших російських шпигунів у США

Після шпигунського скандалу прізвище Щербаков у СЗР прирівняно до лайки: багато в чому через те, що Щербаков особисто посприяв викриттю найціннішого і найдосвідченішого з російських нелегалів - 65-річного Михайла Васенкова, також відомого як Хуан Лазаро.

Ще у 1960-ті роки Васенков-Лазаро був відправлений до Іспанії, звідки виїхав до Чилі, де під виглядом фотографа і почав свою роботу на зовнішню розвідку. Під видом модного фотографа Лазаро об'їздив усю Латинську Америку, попутно обростаючи знайомствами серед політиків і бізнесменів.

У 1970-ті Михайло Васенков одружився з перуанською журналісткою Вікі Пелаес. Незабаром наречені перебралися до США за завданням керівництва зовнішньої розвідки. Судячи з усього, Пелаес справді не лукавила, коли після арешту заявляла пресі, що нічого не знала про те, хто насправді її чоловік.

В Америці сім'я Лазаро жила скромно, хоча дружина російського розвідника була впливовою журналісткою іспаномовної газети El Diario, а серед знайомих самого Михайла Васенкова були високопоставлені функціонери з лівого крила Демократичної партії США. За успішну роботу на радянські спецслужби Васенкову ще у 1980-ті роки секретним указом керівництва СРСР було надано звання Героя Радянського Союзу.

"За час своєї роботи Васенков настільки натуралізувався, що практично забув російську мову, - говорить джерело "Комерсанта". - Це професіонал найвищого класу, про якого, коли б не зрада, ніколи б не дізналися в США".

Біографія Васенкова-Лазаро була настільки бездоганною, що, навіть заарештувавши його, американські спецслужби були безсилі довести зв'язок затриманого з російською розвідкою. Перед слідчими сидів сивий поважний сім'янин, чиї діти, дружина, численні друзі, однокурсники, сусіди і впливові знайомі були готові під присягою підтвердити будь-який факт із життя доброчесного 65-річного американця Лазаро. Сам заарештований до останнього відкидав будь-які звинувачення, наполягаючи на невинності.

Колеги Васенкова припускають, що у результаті він міг опинитися на волі, але одного разу до нього в камеру з'явився полковник Щербаков. "Михайло Анатолійович, вам треба зізнаватися і здаватися", - заявив зрадник. Заарештований відповів англійською, що не розуміє мови, якою говорить той, що прийшов. Коли Щербаков звернувся до нього по-англійськи, шпигун заявив: "Я Хуан Лазаро. Усе, що відбувається, - безглузда помилка, і я не розумію, в чому я маю зізнаватися". У результаті полковник Щербаков передав американцям особисту справу Васенкова-Лазаро, привезену ним з Москви. Після цього заперечувати зв'язок з російською розвідкою не було сенсу: Васенков назвав своє справжнє ім'я, але далі говорити відмовився.

Слідчі, втім, все ж таки спробували розговорити нелегала, зламавши йому при допиті три ребра і ногу, стверджують джерела. З цими переломами він і прилетів до Росії після обміну. Колеги Васенкова кажуть, що, ледве повернувшись, він сказав своєму керівництву, що жити в Росії не збирається і має намір виїхати за кордон. "Його можна зрозуміти. Адже те, що сталося, - не просто зрада, - кажуть у СЗР. - Привезти досьє на нелегала ворогам - це просто плюгавство. Такого ніколи не траплялося".

У серпні адвокат Васенкова Дженезіс Педуто також повідомляла, що Хуан Лазаро не хоче залишатися в Москві. За словами адвоката, її підзахисний говорить, що він взагалі не з Росії і не розмовляє російською. Лазаро сподівався повернутися до Перу за своїм паспортом цієї країни.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини росії | Переглядів: 805 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ