Пт, 2024-04-19, 23:47


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 11 » У США судять піратів. Уперше за 100 років
15:58
У США судять піратів. Уперше за 100 років
Інші останні Кримінальні новини і надзвичайні новини на сайті holosUA.com/

У США розпочався суд над п'ятьма сомалійськими громадянами, яких звинувачують у піратстві, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Звинувачення заявляє, що їх було затримано на кораблі ВМФ США в квітні цього року. Сомалійці напали на військовий корабель, прийнявши його за торгове судно.

Захист у свою чергу наполягає на тому, що всі п'ятеро невинні: вони прості рибалки, яких захопили пірати і погрозами примусили також займатися піратством.

Якщо суд визнає сомалійців винними, їм загрожує довічне ув'язнення. Це перший за останні сто років подібний судовий процес у США.

1 квітня невелика банда сомалійських піратів уночі помилково напала на військовий корабель США. Американці потопили піратський човен і захопили в полон п'ятьох розбійників.

Інцидент стався в Індійському океані, біля східного узбережжя Африки – між Кенією та Сейшельськими островами. Пірати обстріляли ракетний фрегат ВМС США "Ніколас". Американці відкрили у відповідь вогонь і потопили піратське судно. П'ятьох розбійників військові затримали.

Тим часом ще одного сомалійського пірата судять у США. Сомалієць Абдивалі Абдикадир Музе, що постав перед судом Нью-Йорка, визнав себе винним у нападі в квітні 2009 року на торговельне судно США та викраденні його капітана. "Я дуже і дуже жалкую про те, що ми накоїли. Все це сталося через проблеми в Сомалі", - сказав він.

Він визнав свою провину за шістьма з десяти пунктів висунутого звинувачення. Піратові спочатку висунули звинувачення з десяти пунктів. За визнаними ним шістьма пунктами сомалійцю формально загрожує чотири довічних терміни позбавлення волі і ще 40 років ув'язнення.

Музе виявився єдиним уцілілим з чотирьох загарбників суховантажу Maersk Alabama. Звинувачення вважає його ватажком банди, який першим піднявся на борт суховантажу і обстріляв капітана Річарда Філіпса з АК-47.

Морські розбійники зуміли захопити в заручники капітана контейнеровоза Maersk Alabama, який ішов під американським прапором, і зажадали викупу в розмірі 2 мільйони доларів. Капітана було звільнено тільки через декілька днів у результаті операції американського спецназу. В ході операції спецназівці знищили всіх нападників за винятком 18-річного Мюзе, якого згодом доставили в США і він постав перед судом.

Мюзе зізнався також в участі у захопленні ще двох суден і взятті в заручники їхніх екіпажів навесні 2009 року, що передували атаці. Прокурор охарактеризував піратство як одну з форм сучасного тероризму.

Нині в полоні у піратів перебувають щонайменше 25 суден і понад 400 моряків. Надто часто в заручники до сомалійських піратів потрапляють українці. Це пов'язано з тим, що через відсутність власного торговельного флоту українські моряки змушені тепер влаштовуватися на роботу на іноземні судна.

Один з останніх випадків зі спробою захоплення корабля з українцями стався у жовтні. Так, екіпаж суховантажу Beluga Fortune звільнили без сплати викупу. На кінець серпня екіпаж судна складався з 12 осіб, з них - один громадянин РФ, троє громадян України і вісім громадян Філіппін. За іншими даними, у складі екіпажу було двоє громадян Німеччини.

Водночас Україна надіслала на розгляд учасників 65-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН проект всеосяжної конвенції про боротьбу з актами піратства на морі. Він передбачає створення Спеціального суду у справах про морське піратство.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Кримінальні новини і надзвичайні новини | Переглядів: 896 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ