Сб, 2024-04-27, 06:58


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Грудень » 14 » Україна згадує ліквідаторів Чорнобильської катастрофи. ВІДЕО
13:13
Україна згадує ліквідаторів Чорнобильської катастрофи. ВІДЕО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Керівництво України звернулося до співвітчизників у зв'язку з Днем вшановування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

"Аварія на Чорнобильській атомній електростанції стала причиною національної трагедії, наслідки якої ми відчуваємо й досі. Вона обпалила долі мільйонів наших громадян, породила велику кількість проблем, які з часом трансформуються, але не зникають", - зазначено у зверненні президента України Петра Порошенка.

За словами глави держави, нині здійснюється комплекс робіт із монтажу нового укриття на ЧАЕС, вживають заходів з дезактивації, відродження та розвитку забруднених територій.

"В умовах, коли проти нас триває неоголошена війна, коли на першому плані - збереження незалежності й територіальної цілісності Української держави, влада в тісній співпраці з громадськими об'єднаннями, які займаються постраждалими, має виробити оптимальні та збалансовані механізми їх ефективного соціального захисту й підтримки. Особлива увага має бути приділена дітям Чорнобиля та людям з інвалідністю", - заявив президент.

Він побажав учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС мирного неба, хорошого здоров'я, оптимізму й добробуту.

Як повідомляє прес-служба глави держави, в понеділок президент поклав квіти до пам'ятного знака "Воїнам Чорнобиля" і меморіального кургану "Героям Чорнобиля" в Києві. У церемонії також взяли участь голова Верховної Ради Володимир Гройсман, представники Кабінету Міністрів і Адміністрації президента, народні депутати, представники духовенства і громадськості.

У зверненні прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка до ліквідаторів аварії на ЧАЕС зазначено: "Ми ніколи не забудемо ваш безцінний подвиг, вашу мужність і жертовність, стійкість і самовідданість. Від імені уряду України і від себе особисто бажаю вам міцного здоров'я, миру і благополуччя, довгих і щасливих років життя".

Голова Верховної Ради Гройсман нагадав, що саме цього дня, 14 грудня, було завершено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком.

"Сьогодні, за часів нових викликів, що стоять перед Україною, ми схиляємо голову перед подвигом людей, які захистили Україну і весь світ від руйнівної дії радіації, та зараз працюють над реабілітацією забруднених територій", - зазначено у зверненні спікера парламенту.

Довідка

Чорнобильська катастрофа - екологічно-соціальна катастрофа, яка сталася вночі проти 26 квітня 1986 року і спричинена вибухом та подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції вночі, розташованої на території України (у той час - Української РСР).

Приблизно о 1:23:50 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався вибух, який повністю зруйнував реактор. Будівля енергоблока частково обвалилася. У різних приміщеннях і на даху почалася пожежа. Згодом залишки активної зони розплавилися. Суміш з розплавленого металу, піску, бетону і частинок палива розтікалася під реакторними приміщеннями.

Внаслідок аварії стався викид радіоактивних речовин, у тому числі ізотопів урану, плутонію, йоду-131 (період напіврозпаду 8 днів), цезію-134 (період напіврозпаду 2 роки), цезію-137 (період напіврозпаду 30 років), стронцію-90 (період напіврозпаду 29 років).

Ситуація погіршувалася в зв'язку з тим, що в зруйнованому реакторі не припинялися неконтрольовані ядерні і хімічні (від горіння запасів графіту) реакції з виділенням тепла, з виверженням з розлому протягом багатьох днів продуктів горіння радіоактивних елементів і зараження ними великих територій.

Радіоактивний викид оцінюють потужністю як 300 таких бомб, яку скинули на Хіросіму.

Зупинити активне виверження радіоактивних речовин із зруйнованого реактора вдалося лише до кінця травня 1986 року мобілізацією ресурсів усього СРСР і ціною опромінення тисяч ліквідаторів.

Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічними збитками.

Спершу керівництво УРСР та СРСР намагалося приховати масштаби трагедії, але після повідомлень зі Швеції, де на АЕС "Форсмарк" були знайдені радіоактивні частинки, які були принесені зі сходу - з СРСР, - та оцінки масштабів зараження, розпочалася евакуація близько 130 тис. жителів Київської області із забруднених районів. Радіоактивного ураження зазнали близько 600 тис. осіб, насамперед ліквідатори катастрофи. Навколо ЧАЕС створено 30-кілометрову зону відчуження.

Зазначимо, завдяки мужності ліквідаторів наслідків катастрофи, аварія була локалізована. Багато хто з них втратили життя або втратили здоров'я і страждають від наслідків опромінення донині. Ідея Дня ліквідатора полягає в тому, щоб ще раз нагадати суспільству про проблеми ліквідаторів-чорнобильців. 

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 809 | Додав: adminA | Теги: ліквідатори Чорнобильської катастро, Україна
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ