Пт, 2024-04-26, 19:19


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 25 » ЗМІ: Лукашенко планує радикально "перелаштувати" ОДКБ
22:25
ЗМІ: Лукашенко планує радикально "перелаштувати" ОДКБ
Інші останні Навіны Беларусі на сайті holosUA.com/

Президент Бєларусі Олександр Лукашенко готується зайняти крісло голови в Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) і виступити з радикальними ініціативами щодо її перебудови на засіданні Ради колективної безпеки ОДКБ у Москві 10 грудня, пише в четвер "Независимая газета".

Оскільки це відбудеться ще до початку президентських виборів у Бєларусі, намічених на 19 грудня, саміт ОДКБ у російській столиці може стати потужним передвиборним ходом бєларуського лідера, і за відгуками джерел в адміністрації президента РФ, в Кремлі і в секретаріаті ОДКБ дуже стурбовані цим моментом.

У зв'язку з цим доречно нагадати про демарш Лукашенка в Мінську 22 листопада, коли він відмовився підписувати в робочому порядку План застосування регіонального угруповання військ (сил) Бєларусі і Росії і зажадав від Москви постачання цього угруповання озброєннями "не за ринковою ціною". При цьому, за відомостями з Кремля, президент РФ Дмитро Медведєв даний документ вже підписав, а Лукашенко має намір це зробити на Вищій держраді Союзної держави (ВДР), дату проведення якої ще не визначено.

Проте, згідно з ухваленим регламентом, 10 грудня на саміті ОДКБ головування в цій організації перейде від Росії до Бєларусі. У цей день Лукашенко і має намір озвучити свої ініціативи щодо зміцнення системи колективної оборони на пострадянському просторі.

Лукашенко вже виступав з критикою ОДКБ після подій у Киргизстані, коли було повалено президента Курманбека Бакієва, що знайшов у результаті притулок у Бєларусі. Зараз Лукашенко, схоже, має намір додати новий вигляд і динамічність "союзу сімох" - такий висновок можна зробити зі статті "Посаду буде здано і його приймуть", розміщеній на офіційному інтернет-сайті посольства Бєларусі в РФ.

Автор цієї статті розмірковує, як за допомогою Лукашенко може змінитися ОДКБ, які ініціативи можна чекати від бєларуського лідера за час, коли він буде головувати в даній організації. Судячи з публікації, ініціатив буде чимало, і вони будуть безпосередньо зачіпати інтереси Росії.

Зокрема, в статті стверджується, що Лукашенко запропонує внести зміни до статутних документів ОДКБ, які повинні торкнутися "підвищення ефективності організації в кризових ситуаціях, що виникають в тій чи іншій країні, що входить до "союзу сімох". Автор вважає, що Лукашенко запропонує ОДКБ" вироблення рішень з низки політичних питань, зокрема щодо подій у світі, СНД і на Кавказі".

Лукашенко "активізує процес реалізації рішень по формуванню й оснащенню Колективних сил оперативного реагування (КСОР) ОДКБ" і має намір запропонувати, щоб все постачання армій країн ОДКБ, як і Союзної держави, йшло за внутрішньоросійськими цінами. При цьому навантаження лягає в даному випадку тільки на Росію, яка виробляє таку зброю. Поки Москва заперечує проти такого підходу.

Зазначимо, що на початку жовтня президент РФ Медведєв у своєму відеоблозі звинуватив президента Бєларусі в тому, що той намагається зробити Росію одним з головних ворогів своєї країни. Глава Кремля наголосив, що бєларуський лідер у своїх висловлюваннях виходить далеко за рамки не тільки дипломатичних правил, а й елементарної людської пристойності.

У свою чергу Лукашенко заявив, що російське керівництво робить все, щоб він програв найближчі президентські вибори. Позицію Москви він пояснює тим, що Росії не подобається політика, що проводиться нинішнім керівництвом Бєларусі, яке не бажає входити до складу РФ.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Навіны Беларусі | Переглядів: 1058 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ